Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi

Erik Schvarcz


Lars-Olof Almér:
Problemets omfattning

Hasse Abrahamsson:
Undersökningsmetoder

Björn Eliasson:
Hyperglykemi, hyperinsulinemi och gastrointestinal motorik

Stig Attvall:
Behandling

Erik Schvarcz:
Hypoglykemi

I Örebro har studerats effekterna av hypoglykemi på magsäckens tömningshastighet, men också effekterna av lätt ökning av blodsockret. Redan små ändringar uppåt av B-glukos (inom normalvärdet och upp till 8 mmol/l) bromsade tömningen av ventrikeln. Detta tycks ske även oberoende av om insulinnivåerna ökat.

Hypoglykemi-problematiken är också av stort intresse när det gäller patienter med diabetes. En normalt fungerande ventrikeltömning är sannolikt av stor betydelse för att patienterna på ett adekvat sätt skall kunna häva sina insulinkänningar. Vi har därför studerat vad som händer med ventrikeltömningen under hypoglykemi.

Vi undersökte en grupp patienter med typ I-diabetes och mycket kort duration. De hade mindre än fem års duration och inga tecken på senkomplikationer av sin sjukdom. När man undersöker dem vid hypoglykemi (2 mmol/l) sker ventrikeltömningen mycket snabbare än vid normalt blodsocker (5 mmol/l). Om man mäter hur lång tid det tar att tömma ut halva innehållet ur magsäcken, så går det klart snabbare vid hypoglykemi.

Frågan är då: är det här något som är unikt för diabetessjukdomen eller finns det även hos friska och är att betrakta som normalfysiologi, som ett sätt för kroppen att upprätta sin blodsockerbalans?

Vid hypoglykemi hos friska försökspersoner händer precis samma sak som hos diabetikerna. Magsäckstömningen är kraftigt accelererad i samband med hypoglykemi. Det är alltså sannolikt fråga om normalfysiologi, ett sätt att återupprätta blodsockerbalansen.

Vi gjorde sedan om den här undersökningen på friska försökspersoner men lade till en tredje gren eftersom vi ville förstå bättre vad som hände. Under hypoglykemi får man en kraftig stimulering både av adrenalin, alltså sympatikus, men även en kraftig vagusstimulering. Vi konstaterade att både för den fasta fasen och för den flytande fasen av födan går magsäckstömningen mycket fortare. I det tredje steget lade vi till atropin i infusion under undersökningen d.v.s. blockerade effekterna av vagus.

Vi fann då att ventrikeltömningen går tillbaka till ungefär samma nivå som under normoglykemi eller t.o.m. på gränsen till att gå lite långsammare. Det tycks alltså som om vagusstimuleringen under hypoglykemi är avgörande för den snabbare tömningen. Vi följde PP som ett mått på vagusfunktionen och fann att PP stiger på ett adekvat sätt.

Sammanfattning
Jag vill sammanfatta våra experiment omkring blodsockrets betydelse för magsäckstömningen hos friska och diabetiker med att säga att redan små variationer av blodsockret, en ändring från 4 till 8 mmol/l, påverkar magsäckstömningen signifikant hos både friska och patienter med diabetes. Detta är enligt våra försök oberoende av insulinnivåer. Vi ser också att hypoglykemi ger en kraftig ökning av tömningshastighet hos både friska och åtminstone hos patienter med diabetes med kort duration utan tecken till komplikationer. Det tycks som om det är en aktivering av vagus som är av betydelse för den snabbare tömningen.

VänsterpilTillbaka till "Diabetes och Magtarmsstörningar"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföran den] [Sett & Hört]     [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar]
Till Förstasidan