Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar


  Mikroalbuminuri, blodtryck och diabetes

    Av Kent Forsén, Zeneca AB

Det föreligger samband mellan förekomsten av mikroalbuminuri, blodtryck och diabetisk njursjukdom.

Mikroalbuminuri indikerar ofta begynnande diabetesnefropati, medan proteinuri karaktäriserar overt nefropati. Mikroalbuminuri förekommer ofta vid hypertoni, särskilt hos äldre patienter med diabetes typ 1 eller 2 och är hos dessa starkt relaterad till kardiovaskulär sjukdom och mortalitet. Lätt förhöjd albuminutsöndring kan anses som ett tidigt tecken på skada, inte bara i njuren, utan även i det kardiovaskulära systemet.

Review
Den välkände auktoriteten i ämnet Carl-Erik Mogensen, har nyligen sammanställt en omfattande översikt om mikroalbuminuri, blodtryck och diabetisk njursjukdom. Artikeln belyser bl a de olika stadierna av den diabetiska njursjukdomens strukturella och funktionella förändringar. Vidare diskuteras utvecklingen av diabetisk njursjukdom ur en rad olika aspekter och vad som kan göras för att bromsa denna utveckling.

    Flera grupper har visat att mikroalbuminuri predikterar overt njursjukdom och kardiovaskulär mortalitet hos patienter med diabetes typ 1. Mikroalbuminuri anses även öka risken för utveckling av hypertoni och retinopati hos dessa patienter.
    Det är därför angeläget att upptäcka mikroalbuminuri så tidigt som möjligt. Blodtryckssänkning och minskning av protein-utsöndringen har visats bromsa progresstakten för njurskada och förbättrar prognosen för patienter med diabetes typ 1. Screening för renalt albuminläckage bland patienter med diabetes typ 1, torde idag vara allmänt accepterat.

Prediktor
Vid diabetes typ 2 är mikroalbuminuri en stark prediktor för framförallt ökad kardiovaskulär morbiditet och mortalitet. Mikroalbuminuri förekommer sällan isolerat och den dåliga prognosen kan vara relaterad även till andra faktorer som långvarig hyperglukemi och högt blodtryck. Dålig metabol kontroll har visats vara en viktig riskfaktor för progress från normal albuminutsöndring till mikroalbuminuri.
    Det tycks dock som om mikroalbuminuri är den starkaste markören för mortalitet, något som visats även i icke-diabetiska populationsstudier. Röster har höjts för att alla patienter med hypertoni eller diabetes och möjligen även äldre, bör genomgå screening för mikroalbuminuri.

    Alltfler data talar för att utvecklingen av njursjukdom har ett liknande förlopp vid diabetes typ 1 och 2. Patienter med diabetes typ 2 tenderar emellertid att vara äldre och överviktiga, vilket betyder att hypertoni ses betydligt tidigare vid diabetes typ 2 med därpå följande njur-skada. En viktig aspekt är att diabetes typ 2 kan förbli oupptäckt under många år och därför har många patienter njur-, ögon- och kardiovaskulär sjukdom redan när diabetesdiagnosen ställs.

Riskfaktorer
Riskfaktorer för utveckling av njursjukdom vid diabetes både av typ 1 och 2 är bl a dålig metabol kontroll och högt eller ökande blodtryck. Vid mikroalbuminuri är den metabola kontrollen och det höga blodtrycket viktiga påverkbara riskfaktorer. Renoprotektion kan definieras som varje åtgärd som vidtas i syfte att normalisera blodsockret och blodtrycket för att därmed förebygga och/eller senarelägga progress av njursjukdom.

    Betydelsen av tidigt insatt antihypertensiv behandling betonas. Målblodtrycket bör vara omkring 135/85 mm Hg, alltså lägre än för patienter utan diabetes. De flesta patienter behöver mer än ett läkemedel för att nå detta målblodtryck. Vissa studier visar att ACE-hämmare är att föredra framför både kalciumantagonister och konventionell terapi. För balansens skull refereras även till den uppmärksammade United Kingdom Prospective Diabetes Study (UKPDS), som bl a visade att ACE-hämmare och b-blockerare hade likvärdig effekt när det gäller morbiditet och mortalitet, bland patienter med
diabetes typ 2.

Kent Forsén
Zeneca AB
Kent.Forsen@Goteborg.zeneca.com
Referens Mogensen
Diabetologia 1999; 42:263-85

Ett debattinlägg på www.diabetolognytt.com

Red

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan