Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
AV
MARTIN FAHLÉN,
DOC

Medicinsk Informatik och Empati

Vid kongressen Medicinsk Informatik och Empati (MIE) 96 ´i Köpenhamn i augusti, ordnat av den europeiska federationen för detta ämne, visade en av de inledande talarna, EU-politikern Lone Dybkjaer hur patienten kan sitta framför datorn tillsammans med en doktor Martin Fahlén rapporterar.

Vi har sett placeringen av datorn och stolarna förut på bild men inte hört det beskrivas med en sådan emfas av en politiker som samtidigt med sans pratar om informationssamhället. När politikern slår an grundackordet "flytta stolarna !" är det bara och tacka henne för visad känsla. Hon insåg att arbetssättet måste ändras på en mängd punkter när datorn stiger in och att patienten ska vara i centrum ... Empatin återspeglas i hur systemets arkitektur ser ut och i hur stolar står i ett rum i förhållande till en skärm.

Frihetskänsla på internet
Värme visade också dr Attila Nazlady när han talade om datoriseringen i Östeuropa. Erfarenheter av förtryck föder mänskliga visioner. Han sa att det fanns en frihetskänsla på Internet.

2.gif - 12.987 K Kvalitetsarbete
I ett föredrag om kontinuerlig kvalitetsuppföljning visade Kirsten Staehr-Johansen från WHO hur framgångsrikt det var att börja utforma ett fåtal kvalitetsindikatorer kring centralt mänskliga frågor, t ex barnadödlighet.Den som väl har börjat ta reda på enstaka ting utökar sin lista på kvalitetsindikatorer och vill veta mer. Den som tidigare varit sämst vid jämförelser blir nästa gång bäst. Kvalitetsarbetet slår ut som en blomma sa hon och såg ut som en sådan.

Fånga in variabler
Det framhölls också vid mötet att fortsättningen innefattar att vi blir duktiga på att fånga in en mängd variabler. Kodifierade fraser kan integreras med fri text. Den är sedan möjligt att med bra statistikprogram, t ex Cox regressionsanalys, få veta hur risken för en komplikation vid diabetes, t ex njursvikt, är en funktion av olika variabler. Oberoende av plattform måste vi kunna exportera data t.ex i Diabcare-format för att samla stora material och få kunskaper (1). Den senaste versionen av Diab-Base klarar detta och kan även automatiskt lämna data till vårt Nationella Diabetes Register.

Samarbete
Harald Bergrem från WHO redovisade erfarenheter från Diabcare och höftregister. De nordiska ortopederna ligger långt framme och samarbetar kring sina register. Kirurgen säger att "det gör ont" om "deras" cement smular sönder i höften och protesen lossnar. Den läkare som varit med och försökt påverka sjukdomens förlopp blir mer empatisk och intresserad av uppföljning. Ju mer empati desto mer register och sambarbete över gränser. Samma regionala aktivitet vore önskvärd när det gäller diabetesregister. I så fall borde Sverige helt anpassa sig till Diabcare eftersom Norge och Danmark har gjort så.

Internet
Länderna kring Svarta havet har samlat sig kring ett regionalt projekt kallat "BlackSeaDiab". Internet kommer att användas. Journalsystem ska där kunna exportera data till Diabcare. Feedback ges i form av vårdprogram och statistiska data över nätet. Hemsida för mötet är http://www.risoe.dk/mie96.html.


  1. C. Gorman et al., A clinically useful diabetes electronic medical record: Lessons from the pats; pointers towards the future. Eur J Endocrinol 1966;134:31-42.

Martin Fahlén, doc
Med klin, Kungälv

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört]     [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar]
Till Förstasidan