Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

   Screening för diabetes typ 2 i hemmen?

Av Melcher Falkenberg, Kisa
Dags att flytta ut opportunistisk screening från vårdcentralerna till hemmiljön hos personer med diabetes typ 2.

Första gradens släktingar, dvs föräldrar och syskon till den som har typ 2 diabetes, träffar regelbundet den som har redan, finns på så sätt runt patientens blodsockermätare. Att rikta screening mot dessa är en effektiv högriskstrategi då målgruppen har ökad risk att insjukna i diabetes typ 2. Detta gäller i synnerhet om man är fysiskt inaktiva, rökande, överviktig eller fet.

    Om man dessutom är bukfet med mer än 102 cm hos män och mer än 88 cm ökar risken ytterligare. Bukomfång mäts med patienten i stående och efter utandning, mitt emellan revbensbågen och höftbenskammen. Detta arbetssätt förutsätter att patientens egen mätare är kvalitetssäkrad i samband med besök hos diabetes-sjuksköterskan.

    Rekommendationen har varit att om man finner B-glukos över 8 mmol/L hos män och 7,5 hos kvinnor under dagen rekommenderas kontakt med vårdcentralen. Därvid utföres kontroll av B-glukos fastande med kvalitetssäkrad blodsockermetod. Vi passar också på att kontrollera längd, vikt, BMI, blodfetter och blodtryck för att fånga in flera komponenter i det metabola syndromet. I och med att den diagnostiska gränsen sänks från 6.7 till 6.1 mmol/L torde även screeninggränsen i hemmet kunna flyttas ned på motsvarande sätt. En arbiträr gräns på 7,5 för män och 7 för kvinnor är lätthanterlig och lätt att komma ihåg.

    Ett forskningsområde ligger här öppet för allmänmedicinen för att utvärdera arbetssättet. Klart är att vi kommer att hitta våra patienter tidigare och kunna påverka riskprofilen gynnsamt. Upptagningsområdet vid vårdcentralen i Kisa är drygt 10 000 invånare. Incidensen av diabetes typ 2 ligger mellan 30 - 40 nya fall per år. Under första halvåret i år har detta antal redan uppnåtts som ett resultat av uppmaning till screening i hemmiljön, nya diagnoskriterier och att många feta personer aktivt sökt oss för att få stöd i viktminskning. Kontroll av faste B-glukos i denna riskgrupp har likaså resulterat i tidigarelagd diagnos.

Melcher Falkenberg Docent, Distr läk
Vårdcentralen
Kisa
Melcher.Falkenberg@Soc.LiU.SE

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan