Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi

Hur bra behöver HbA1C-analysen vara?

I Medicinsk Bulletin (Malmö-Lund) vecka 4/1996 skriver man om att Hba1c är en god markör för blodglukoskoncentrationerna de senaste 3-8 veckorna. DCCT studien visar, att komplikationsrisken från ögon-njurar-nerver vid typ 1 diabetes är mindre om Hba1c koncentrationen hålls så normal som möjligt. Vid typ 2 gäller troligen samma sak. Om en patient visar stigande Hba1c, så måste man därför överväga, att byta behandlingsmetod ex vis från tabletter till insulinbehandling. Man har angett att en förändring av nivån med 1% enhet är ett observandum och en förändring på 2%-enheter definitivt indicerar någon slags åtgärd.

Metod med säkerhet
Det är alltså önskvärt att mäta Hba1c med en metod som med stor säkerhet kan upptäcka en förändring på 1%-enhet. En metods förmåga att "upptäcka" skillnader beror på metodens totala variation. En variationskälla i Hba1c mätningen är slumpvariationen i mätmetoden. En annan är den nivåskillnad som kan finnas mellan olika laboratorier på grund av olikheter i kalibrering och metodologi. Laboratorierna bör därför varje vecka kontrolleras med en extern kontroll från SEQLA, det svenska kvalitetssäkringsorganet för laboratoriemedicin. Ju mindre den totala variationen är, desto mindre förändringar i Hba1c nivån kan man upptäcka. Internationellt är numera kraven, att variationskoefficienten (CV) bör vara <3% i framtiden. Detta innebär, att ett förväntat Hba1c resultat på 5%-enheter med 95% sannolikhet kan variera mellan 4.8-5.2%. Motsvarande resultat för nivån 7.5%-enheter Hba1c är tillåten variation 7.2-7.8%. Motsvarande siffror vid 6% CV är 4.4-5.6 vid 5% nivån och 6.6-8.4% vid 7.5% nivån.

Andra metoder
Andra metoder för Hba1c analys, än den kromatografiska ex vis DCA-2000 och Vision är, från början kalibrerade mot amerikanska metoder och visar resultat 1-1.5% enheter högre än svensk standard. Dessa instrument kan dock med lätthet kalibreras, så att resultaten blir likvärdiga med de större sjukhuslaboratorierna som använder kromatografisk metod.

SEQLA
Den bästa garantin för uppföljning av Hba1c analysens kvalité är att kräva att laboratoriet deltar i ett kvalitetssäkringssystem som SEQLA. Därmed kan laboratoriet kontinuerligt redovisa både systematiska och slumpmässiga fel. Enl kollegerna Fex, Agardh, Jeppson, Sundkvist och Landin-Olsson i Malmö-Lund i Medicinsk Bulletin finns uppfattningen att man, om man önskar kvalitet inom diabetesvården, skall använda metoder med liten slumpvariation och liten variation från laboratorium till laboratorium. De stora laboratorierna, som använder den kromatografiska metoden (HPLC-Mono S) har den förväntade kvalitén. SEQLA kommer under våren att också initiera en kalibreringsprocess för mindre laboratorier och erbjuda ett deltagande i deras kvalitetssäkringsprogram.

HbA1C via post
Slutligen nämns att för att underlätta blodprovstagningen för diabetiker vid Hba1c kontroll finns möjligheter att själv ta ett kapillärt blodprov, applicera detta på ett filtrerpapper och skicka in det till laboratoriet för ett aktuell läkarbesök. Resultatet är då klart till läkarbesöket och man slipper provtagnings- och transportkostnad liksom tidsförlust för provtagning. Denna teknik förutsätter då att man använder kromatografiska metoder.

Medicinsk Bulletin 4-96

Brev

VänsterpilTillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföran den] [Sett & Hört]     [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar]
Till Förstasidan