Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

Diabetessköterskan ett 25-årigt yrke i Sverige

Diabetessjuksköterskor har funnits som yrkesgrupp sedan 1970-talet, en uppskattad rådgivare till individer med diabetes, och är samtidigt en utbildare, specialist på de vardagliga problemen och utmaningarna omkring själva sjukdomen. Oftar är diabetessjuksköterskan den trygga person, som patienten kan slå sig ner hos och prata lite längre, så skriver tidningen Diabetes, patientföreningens tidskrift i ett reportage i nr 5/97. Sjukvården står inför förändring och det gäller även yrkesrollerna. Det gäller att hänga med i utvecklingen även för diabetessjuksköterskan. Den snabba utvecklingen ställer högre krav på kompetens, inte bara ifråga om teknik utan till exempel också vårdpegagogik.

Hearing

Den 23/9 bjöd Svenska Diabetesförbundet in till en så kallad hearing, en diskussion, omkring kompetenskrav och utbildning för diabetessjuksköterskor, med deltagande av sjuksköterskor, läkare, folk från socialstyrelsen och andra berörda.

- Har diabetessjuksköterskan 5 patienter med diabetes i månaden, ja, då kan hon inte uppehålla kompetensen, sade Regina Wredling, docent och diabetessjuksköterska, Stockholm.

- Vem skall få kalla sig diabetessjuksköterska? Vilken utbildning ska man ha? Det är faktiskt aldrig riktigt utrett.

Utbildning

Svenska Diabetesförbundet har sedan många år sin vidareutbildning i diabetes för sjuksköterskor och det finns 10 poåängskurser på universiteten, dock har de väldigt olika innehåll. Utbildningen behöver stramas upp, ansåg delatagarna i hearingen. Det finns ett behov av en högt utbildad sjuksköterska som kan ta ett stort ansvar inte bara för den dagliga vården utan också för att utveckla den. Man bör sikta på något längre universitetskurser i avvaktan på mer utbyggda utbildningar.

- Det man gör som diabetessjuksköterska ska vila på en vetenskaplig grund, framhöll Berit Lundman, lektor och diabetessjuksköterska från Sundsvall.

Skyddad yrkestitel

Det talades om en skyddad yrkestitel för diabetessjuksköterskor. Men representanten från Socialstyrelsen hade invändningar mot att diabetessjuksköterskor ses som en särskild sjuksköterske
specialitet. Klart är att utbildningen kommer att ädnras i en nära framtid. Vilka skall ställas på innehåll och annat? Ja, när åsikterna som vädrats i denn ahearing har analyserats ska de mynna ut i ett förslag på uppläggning av diabetessjuksköterskornas utbildning och eventuella specialistkompetens.

Kommentar av Anders Ericsson,
ordf Svenska Diabetesförbundet

Diabetesförbundet är oroat över vad som sker med kompetensutvecklingen inom diabetesvården. Det saknas samordning inom diabetesinriktade utbildningar för sjuksköterskor, dietister och fotvårdare. Det finns många olika utbildningar, men de genomföres utan system eller samordning. 10 poängs högskolekurser har exempelvis blivit ett konkurrensmedel för olika högskolor - en del håller inte den standard som förespeglas. Vi saknar utbildningar som leder till erkänd kompetensnivå. Idag räcker det inte med att bara ha ett väldigt intresse
för sitt arbete. Hur ska till exempel sjuksköterskor kunna ge rätt råd om alla nya hjälpmedel eller alla nya behandlingsmodeller som kommer utan speciell kunskap? Hur ska den växande skaran av människor med typ 2 diabetes kunna behandlas på rätt sätt om vi inte har specialutbildade dietister? diskuterar förbundsordförande Anders Ericsson. Införandet av ett system med bättre preciserade och skyddade yrkestitlar är en konsumenträttighet för oss - det är en förutsättning för att vi ska kunna bedöma om de personer som vi möter i vården verkligen har de formella kunskaper som krävs.

NyhetsINFO 971027 ur Diabetes 5/97
www red DiabetologNytt


VänsterpilTillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan