Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

Få bryr sig om diabetesregler


- Resultatet är anmärk-ningsvärt enligt Dagens Medi-cin första sidan uppe till vän-ster med stora stora bokstäver, och man fortsätter inne i tidningen:

”Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för diabetesvård har knappt lett till några förändringar inom sjukvården. Enbart en av tre sjukvårdshuvudmän har börjat inventera diabetesvården. Det visar en uppföljning som socialstyrelsens gjort av de nationella riktlinjerna.” Hur och i vilken utsträckning riktlinjerna slagit igenom i det dagliga arbetet med diabetes-vården, har socialstyrelsen undersökt. Uppföljningen är inte färdig, men Dagens Medi-cin har tagit del av ett arbets-material från socialstyrelsen.

Sjukvårdshuvudmännen måste veta hur den egna vården ser ut, vilka resurser som finns, annars går det inte att förändra och förbättra vården. Det är nödvändigt att diabetesvården blir inventerad, enligt socialstyrelsens utredare.

I riktlinjerna står det dock att ett huvudmål är att samtliga sjukvårdshuvudmän utformar nya vårdprogram för diabetes-vård, alltså i en beskrivning av den nuvarande diabetesvården, samt hur den framtida vården ska bedrivas och organiseras. Om det inte finns en invente-ring är det omöjligt för huvud-mannen att formulera sitt vårdprogram för diabetes-vården. Endast åtta av 36, eller 31%, som har gjort en syste-matisk utvärdering och inven-tering hur diabetesvården fungerar. Detta tycker social-styrelsens talesman är anmärk-ningsvärt.

- Det kommer framöver finnas fler strukterarade vård-kedjor mellan primär- och sjukhusvården, och detta leder i sin tur till bättre vårdkvalitet.

Dagens Medicin avslutar med att namnge de sjukvårds-huvudmän som börjat inven-tera diabetesvården Göteborgs stad, Landstinget i Älvsborg, landstinget i Skaraborg, Bohus-landstinget, Malmöhus läns landsting, Malmö stad, Lands-tinget Kristianstads län och Stockholms läns landsting. I en faktaruta skrivs
Diabetes är det första område som fått nationella riktlinjer. Dessa skall leda till att regionala skillnader utjäm-nas. I riktlinjerna står bland annat att nationella kunskaps-banker måste byggas upp, det måste skapas ett nationellt diabetesregister och diabetes-vården skall organiseras så att en fungerande vårdkedja skapas mellan sjukvårdsansluten specialistvård, primärvård, hemsjukvård samt sjukhem.

Inom sjukvårdsområdena bör det skapas centra för diabetesvård. Deras uppgift skall vara kunskapsinhämtning, utveckling och utbildning.

Socialstyrelsens dokument Nationella riktlinjer för diabe-tes finns i fulltext på
http:// www.medicallink.se/medlink/ press/DIABETOLOGNYTT/ aterkommande/ nationellt_vardprogram/ nat_innehall.html

Dagens medicin 980303
VänsterpilTillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan