Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Redaktören har ordet

Bästa Diabetes-Kollega!

Ett nytt nummer - mycket som händer
Sommarnumret av DiabetologNytt ger Dig senaste nytt - och också en bred kunskap inom diabetesområdet, klinik, forskning och utbildning. Vill Du ha mer - besök då www.dagensdiabetes.se. Här finns dagliga nyheter. Sökmotorn vid www.diabetolognytt.se omfattar nu drygt 15,000 sidor. American Diabetes Association, ADA-mötet, 6-11 juni kan Du följa i efterhand med dagliga rapporter på www.dagensdiabetes.se. Hör gärna av Dig - något Du vill sprida vidare till våra 4,000 läsare, tips om lämpliga artiklar, etc. En god läsning!

Sommaren - en tid för eftertanke
Under vårterminen har Du kanske haft mer akutjourer än vanligt, mer patienter än vanligt, tuffare med FOUU än vanligt, har varit med om omorganisation, vårdval primärvård, annat, med ifrågasättande, och ibland med små möjligheter att kunna påverka sin arbetssituation. Då finns risk för frustrerande stress. Ett starkt engagemang, ofta varvat med ”flow”, kan göra att det ibland kan vara svårt att sätta gränser, känslor av otillräcklighet dyker då upp.
Det finns en tradition inom vårt arbete att man har en stark drivkraft i sitt arbete. Och till och med ibland att man upplever en sorts kall. Att ständigt och med starkt entusiasm arbeta i nära relationer med människor, eller utöva intensiv forskning-utveckling, kan vissa perioder vara psykologiskt belastande - och ställer då extra krav på att kunna sätta gränser, arbetstidsmässigt, och också i psykologisk mening.

Tidigare var sjukvårds- och forskningsarbetet en relativt väl definierad tillvaro. Senaste årtiondet drygt har skett förändringar, lean production, diskussion om vilka uppdrag vården och forskningen egentligen har, avskalning av arbetsuppgifter, för att ”spara” - och/eller ”öka produktionen”. Personal- och ekonomiavdelningar får ibland för stor betydelse. Styrnings- och ledningsfunktionen är otydlig under turbulens, eller upplevs otydlig. Detta kan ge osäkerhet och stress. Höga krav från omgivningen och inifrån organisationen kan ge risker för hälsa - och sjukskrivning.
Under sommarmånaderna är det viktigt att vi stannar upp. Semestern ger tid för återhämtning - och vi bara är.

Lycka - kan man lära sig detta
En patient tog upp och undrade om detta vid ett läkarbesök; kan man lära sig att känna lycka? Ja, de flesta av oss känner nog så - men vad säger vetenskapliga litteraturen? Efter sökning på nätet fick jag i min hand en just nyutkommen bok, ”The how of happiness. A scientific approach to getting the life you want” av Sonja Lyubomirsky, professor of psychology, Univ of California, Ph D in social psychology from Stanford Univ, USA. Efter 20 års forskning i ämnet, ett stort antal vetenskapliga artiklar och utmärkelser, har Sonja givit ut en bok på Penguin Press, US dollar 25.95. Den kommer på svenska i höst. Googla gärna på hennes namn, så får Du överst upp på hennes hemsida bl a ett 50-tal artiklar i fullformat. Kunskapsläget analyseras om vad som styr människors lycka. 50% upptas av det genetiska arvet; svårt att påverka. 10% styrs av personliga omständigheter. 40% bestäms av påverkbara omständigheter. Det är Du själv som gestaltar Ditt liv. Det är Du som har valet att agera i olika sammanhang.
Boken, lättläst och bra guide, tar upp tips för hur individen ska få lycka; uttryck tacksamhet, odla optimism, gör snälla saker, vårda social relationer, utveckla strategier för att handskas med svårigheter-utmaningar, lär dig att förlåta, njut av livets små glädjeämnen, sträva mot att uppnå dina mål, praktisera religion och andlighet - och ta hand om din kropp.

stats

Det finns tre nycklar till ökad frihet; optimism, tacksamhet och vänlighet. Goda råd för den som vill höja sin upplevelse av lycka är att frekvensen av upplevelse av positiva känslor, numeriska antalet, är viktigare än styrkan på dem. Ju oftare vi lockar fram de positiva känslorna, desto bättre mår vi. Ju mer lycka känner vi oss. Vi måste regelbundet, så ofta vi kan, öka mängden av positiva känslor. Det är dessa känslor som skapar lycka - och upplevelsen av att man känner lycka med livet, och sig själv. Vi ska ta vara på de små ögonblicken av njutning i vardagen, uppskatta det vi har, och förädla dessa. Det är hennes mantra för ett bra liv.

NJUT av SOMMAR, FRIHET - och LYCKA.

stig.attvall@medicine.gu.se
Redaktör DiabetologNytt

|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com