![]() Gå tillbaka |
"Diabetes - en insulin-bristsjukdom""Diabetes - en insulin-bristsjukdom" var temat för Svensk Förenings för Diabetologi (SFD) höstmöte som för första gången arrangerades i Linköping. Intresset för mötet var stort och totalt deltog 340 medlemmar, ett nytt rekord för föreningen.
En otrolig utvecklingProfessor Hans Arnqvist, huvudansvarig för mötet, hälsade välkommen och betonade den snabba utveckling som skett inom diabetologin och som tenderar att gå i allt snabbare takt. Metoder att följa upp glykemisk kontroll genom HbA1c och självtest av blodglukos vilka båda började användas i början på 80-talet har haft en avgörande betydelse vårdens komplikationsutveckling. Insulinbehandlingen har utvecklats genom introduktion av pennor och pumpar och vi har fått tillgång till snabbverkande insulinanaloger som gör att behandlingen kan styras bättre och insulin kan doseras efter aktuellt blodglukosvärde. Bättre långverkande insulinanaloger är på väg. På tablettområdet där det en lång tid varit stiltje har nya insulinsekretagoger och glitazonerna nyligen kommit på marknaden. Vi vet idag att en god behandling av diabetes avsevärt kan reducera morbiditet och mortalitet i diabeteskomplikationer. Det är nu drygt 80 år sedan insulinet upptäcktes men det är först för 8 respektive 3 år sedan som vi genom DCCT vid typ 1 och UKPDS studierna vid typ 2 fått bevis för att vi genom god metabol kontroll kan förhindra komplikationer vid typ 1 och typ 2 diabetes. Vården av diabetes och komplikationer till diabetes beräknas ta i anspråk 8- 10% av samhällets totala sjukvårdskostnader. Redan efter 5-6 års behandling märks en minskad morbiditet. Genom en ännu mer optimerad diabetesvård kan dessa komplikationskostnader avsevärt än mer reduceras de närmaste åren, även vid typ 2 diabetes.
Förbättrad kvalitetMed anledning av St Vincent deklarationen 1989 gjordes i Sverige, under professor Yngve Larssons ledning en uppföljning av diabetesvården i landet som visade på stora regionala skillnader i kvalitén. Som följd därav har vi har fått nationella riktlinjer och regionövergripande vårdprogram som beskriver vad som krävs av en god diabetesvård. Genom Nationella Diabetes Registret (NDR) kan resultaten följas upp och jämföras på nationell nivå. I Östergötland har vi ett vårdprogram for diabetes som ligger på nätet www.lio.se/enheter/us/vardprogram/diabetes och ett politiskt beslutat diabetesråd som har till uppgift att hålla vårdprogrammet aktuellt och aktivt implementera detsamma. I diabetesrådets enkät om strukturen i diabetesvården för drygt ett år sedan frågades bla annat om antalet patienter på olika mottagningar. Totalt fanns i Östergötland med en befolkning på ca 400 000, 16 000 patienter med diabetes vilket motsvarar befolkningen i ett samhälle större än Åtvidaberg eller Kisa. Av dessa patienter behandlas ca 350 på barnkliniker, 2.150 på sjukhusmottagningar och 13.500 i primärvården. En stor del av mötesdeltagarna var verksamma inom öppenvårdsdiabetologin.
Titeln på höstsymposiet var "Diabetes - en insulinbristsjukdom"Vad menas med detta? Generellt definieras diabetes som ett tillstånd med kroniskt förhöjt blodglukos. Avsikten med att påpeka att diabetes är en insulinbristsjukdom var att understryka att insulinbrist, eller bristande insulinverkan, inte bara orsakar förhöjt blodglukos utan också leder till en rad andra rubbningar. Dessutom talar alltfler data for att avsaknad av eller kraftigt nedsatt endogen insulinproduktion som vid typ 1 diabetes leder till hormonella rubbningar som ej normaliseras även om blodsockret normaliseras med subkutan insulinbehandling. Här kommer ett par axplock.
Insulinbrist till levern - hormonella konsekvenserav Hans Arnqvist. Under normala förhållanden är insulinkoncentrationen i vena porta, som för insulinet från pankreas till levern, flera gånger högre an vad insulinkoncentrationen är i det blod som når övriga vävnader. På senare år har man funnit att detta har betydelse särskilt för tillväxthormon och för så kallade insulinliknande tillväxtfaktorer. Insulinhalten till levern reglerar bland annat mängden tillväxthormonreceptorer i levern och via dessa receptorer stimulerar tillväxthormon som insöndras från hypofysen bildningen av insulinliknande tillväxtfaktor I, IGF-I i levern. Vid brist på insulin nedregleras tillväxthormonreceptorerna och man får en tillväxthormonresistens i levern. Detta leder till sänkta cirkulerande nivåer av IGF-I och kompensatoriskt förhöjd GH-insöndring. Insulin påverkar också syntesen av ett bindarprotein till IGF-I i levern, IGFBP-1, och hämmar syntesen av detta. Man har vid olika kliniska studier konstaterat förhöjda tillväxthormonnivåer vid typ 1 diabetes och likaså låga IGF-I-nivåer och egna undersökningar har visat att även om blodsockret normaliseras så är IGF-I nivåerna låga. Konsekvensen av de låga IGF-1-nivåerna är oklart, men låga IGF-I nivåer förekommer vid tillväxthormonbrist och är då associerade till nedsatt muskelfunktion, ökad benskörhet och ökad hjärt-kärlsjukdom.
|
|
![]() |