Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi


============================================
Nyhetsbev Nummer 9/1999 990915
===============================================

Bästa Medlem i Svensk Förening för Diabetologi!


I. Socialstyrelsen har 990915 lagt ut den officiella versionen av Nationella Riktlinjerna för Diabetes 1999;
I oktobernumret av tidningen DiabetologNytt bifogas alla tre dokumenten som ett supplement.

    I Förordet skriver SoS bland annat "...Avsikten är att stärka patienternas möjlighet att få en likvärdig, kunskapsbaserad vård i alla delar av landet. De nationella riktlinjerna för vård och behandling av personer med diabetes baseras på aktuell forskning och den kunskap och samsyn som råder för sjukdomen och innehåller slutsatser och rekommendationer till adekvata och effektiva vårdinsatser.

   Tyngdpunkten har lagts på förebyggande åtgärder för att hindra utvecklingen av sena komplikationer ... ...
I denna revidering redovisas en ny klassifikation och diagnostiska nivåer för diabetes som ansluter till ett förslag från en arbetsgrupp inom WHO. Gräns för diabetes-diagnosen sätts i enlighet med detta till fB-glukos 6,1 mmol/l eller högre. I samstämmighet med en konsensusrapport från Läkemedels-verket om behandling av lipidrubb-ningar sätts patienter med diabetes i samma risknivå som individer med manifest kranskärlssjukdom. Gränserna för när intervention skall övervägas har därför sänkts med målsättningen att LDL-kolesterol skall understiga 3 mmol/l. Det betonas också i föreliggande revidering att typ 2-diabetiker skall vara föremål för en multifaktoriell behandling där glukos- och blodtryckskontroll sker hand i hand med lipidkontroll.

    Ett blodtrycksmål på mindre än 130/80 mm Hg för typ 1-diabetiker med tecken på nefropati föreslås, med ACE-hämmare som förstahandsmedel vid behandlingen. I denna version betonas också ytterligare de psykologiska aspekternas, omvårdnadens och diabetesteamets roll och betydelse vid behandlingen. Vidare har förslaget till underlag för individuella överenskommelser vidareutvecklats, vilket också kan ses som ett led i den övergripande ambitionen att stärka patientens ställning som Riksdagen bl a uttryckt i nyligen beslutade lagändringar ..."

II. http://www.diabetolognytt.com/update/index.html
Här finns nu tillängligt;
  • Riksstämmoprogrammet för Diabetesdagen 991130 i Stockholm
    med accepterade orala föredrag och postrar.
Föranmäl Dig redan nu till ett minisymposium med förtäring kl 18.30 30/11
"Metabola syndromet - en ny diagnos med nya behandlingsmöjligheter"
med moderator prof Leif Groop och Ulf Smith
på Industrihuset
Storgatan 19, intill Östermalmstorg.
Ingen kostnad - förtäring ingår.
Bindande föranmälan kan ske senast 991115 per fax 031 27 00 87 - bekräftelse utskickas.

Stipendier och priser Svensk Förening för Diabetologi

  1
) Förtjänstfull Avhandling Diabetes 1998.
Styrelsen Svensk Förening för Diabetologi har beslutat att utse Bernt Lindahl, Umeå till 1998 års pristagare.
Avhandlingen heter: Lifestyle and health. The role of the insulin resistance syndrome in cardiovascular disease and diabetes. The effects of lifestyle intervention.

Roche Diagnostics stödjer priset med 10.000 kr. Styrelsen beslutade höja prissumman fr.o.m. denna prisutdelning till totalt 25.000 kr för att markera prisets särställning.
Pristagaren kommer att få sitt pris i samband med höstmötet i Umeå 28/10.

2) Det Pedagogiska Diabetespriset tilldelades Sam Nordfeldt, som arbetat tillsammans med Iris Franzén och Jonny Ludvigsson vid avdelningen för Pediatrik vid Hälsouniversitetet i Linköping för datt ta fram ett informations/utbildningspaket om hypoglykemier.
Priset om 10.000 kr stödjs av AstraZeneca och kommer utdelas vid höstmötet i Umeå 28/10.

3) Öppenvårdsstipendiet är på 25.000 kr, stöd från GlaxoWellcome, och kommer att tilldelas diabetessjuksköterskan Katarina Rosengren, Vårdalliansen, Vällingby för hennes omfattande öppenvårdsdiabetesinsatser under senare år.
Detta pris utdelas också vid höstmötet Umeå 28/10.

4) Årets Diabetesteam deadline på 40.000 kr, med stöd från Lilly, har annonserats med ett separat utskick.
Deadline är 991001
och speciell blankett kan också rekvireras via stig.attvall@medicine.gu.se och ange då Ditt fax nr.
III. Diabetes och hjärnan.
Program för Svensk Förenings för Diabetologi Höstmöte i Umeå 28-29/10.
Anmälningsblankett är utskickas i aug till alla medlemmar.
Arrangör: Jan Eriksson, docent, Med Klin, NUS, Umeå.
Organisation: Jan Eriksson, Umeå och Peter Nilsson, Malmö.

Torsdag 28 oktober start kl 13.00
och i programmet bland annat: Neuroendokrina mekanismer och insulinresistens, Neurologiska skador vid diabetes, Nedsatt kognition vid diabetes och Psykiatri och diabetes.

Fredag 29 oktober med tema:
Diabetes - en utmaning för bättre konsultation och pedagogik - Konsultationen - det unika mötet i vården samt Pedagogik för diabetiker inför år 2000 - nya perspektiv.

Önskas mer info emaila till: jan.eriksson@medicin.umu.se

Hör gärna av Dig med diabetologiska redaktionstips, något Du hört eller sett, eller information som Du vill sprida vidare; välkommen med Ditt bidrag!

Med vänlig hälsning stig.attvall@medicine.gu.se
Svensk Förening för Diabetologi (SFD) har nu 2.500 medlemmar och 100.000 besökare per månad på _______________________________________________

Nyhetsbrevet ges ut på 100% återanvändningsbara elektroner.
Ett deltagande i DiabetologNytts e-postlista innebär att Du får emailat väsentliga uppdateringar.
Vill Du rekrytera nya kollegor till e-postlistan? Låt dem eller Du själv fylla i namn/epostadress på epostlistan med www-adress http://www.diabetolognytt.com/MailList// - och klicka därefter på "anslut mig".

Om Du vill bli bortplockad från e-postlistan, gå in på samma www adress, skriv Ditt namn/e-postadress och klicka sedan på "plocka bort mig" http://www.diabetolognytt.com/MailList/



[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan