Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi


============================================
Diabetologiskt Nyhetsbrev dec 1999 - en tillbakablick!
===============================================

Bästa Medlem i Svensk Förening för Diabetologi!


I. Socialstyrelsen har 990915 lagt ut den officiella versionen av Nationella Riktlinjerna för Diabetes 1999;
    1.Utdata från de senaste årens registreringar från Nationella Diabetes Registret har nu lagts ut av registerförrättare Anders Nilsson, Helsingborg på www för diabetologisk primärvård och sjukhusanslutna mottagningar. Jämfört med föregående år har klara förbättringar kunna noterats i flera parametrar.

    2. Ett spännande och givande diabetologiskt år går mot sitt slut. Satsningen från Svensk Förening för Diabetologi på hjärtkärltemat torde ha breddat förståelsen inom detta område.

    Nya studier inom kardiovaskulär diabetologi;
  • Under året har flera imponerande behandlingsstudier publicerats och bidragit med nya kunskaper i kölvattnet på den stora interventionsstudien United Kingdom Prospective Diabetes Study (UKPDS), som kom hösten 1998 - fortsatta analyser har där skett under 1999. Dessa har framförallt gällt kombinerade effekter av åtgärder mot hypertoni och hyperglykemi. I USA planeras en liknande studie som UKPDS, fast med högre ambitionsnivåer och dessutom tillägg av lipidintervention i en tredje behandlingsarm.

  • Både UKPDS och HOT-studien (1998) har givit kraftfulla argument för en mer optimerad blodtrycksbehandling med som målblodtryck 140/85 mm Hg eller lägre.

  • Bland övriga kardiovaskulära studier på diabetesområdet har märkts SYST-EUR, som bland annat visade nyttan av blodtryckskontroll med en kalciumantagonistbaserad terapi jämfört med placebo hos äldre diabetiker med systolisk hypertoni

  • STOP-2 visade att nyare antihypertensiva läkemedel var likvärdiga med äldre medel hos gamla patienter med kombinationen diabetes och hypertoni

  • HOPE-studien visade övertygande, att diabetiker med minst en ytterligare riskfaktor hade en mycket god nytta, en on-top-effekt, av tilläggsbehandling med ACE-hämmaren ramipril jämfört med placebo för att minska morbiditet och mortalitet.

  • Både HOPE och den tidigare CAPPP-studien (1998) kunde visa att ACE-hämmarbehandling kunde förebygga utveckling av typ 2 diabetes hos från början icke-diabetiska patienter.

  • Slutligen fick vi under hösten i Diabetes Care nov 1999 veta, att en hälsoekonomisk analys inom ramen för den sekundärpreventiva 4S-studien kunnat visa att statinbehandling sekundärpreventivt för diabetiker var mer än kostnadseffektivt, till och med kostnadsbesparande jämfört med placebo räknat på sjukhusvård för kardiovaskulära tillstånd, dvs investerat kapital får man drygt tillbaka genom mindre kostnader för komplikationer.

3. Diabetes och hälsoekonomi;
"Argument till fördel för intensivare kontroll" diskuteras i tidskriften "Information från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi", utgivet av Apoteket AB, 991221 http://www.ihe.se/nyhetsblad4-99/diabetes.htm Här finns också ett urval av viktiga portalstudier kring Diabetes och hälsoekonomi.

4. Nya riktlinjer för behandling i Sverige
I vårt eget land har intresset ökat påtagligt för riskfaktorkontroll hos diabetiker.

o Vi har fått konsensusskrivningar om hypertoni och dyslipidemi i de Nationella Riktlinjerna för Diabetes, från tryckeriet i sept i år

o Läkemedelsverket publicerade rapporten från en workshop om behandling av förhöjda blodfetter för drygt en månad sedan på http://www.mpa.se/workshops/nn_workindex.html

o Man anser i bägge dokumenten att målet skall vara att patienterna har ett totalkolesterol 5.0 mmol/L eller lägre och ett LDL-kolesterol 3.0 mmol/L eller lägre. Detta ligger helt i linje med motsvarande Europeiska riktlinjer som kom 1998. Ett problem att ta ställning till är de äldre patienter över 75 år där underlag från studier saknas. Man bör också komma ihåg att man exkluderat en del diabetiker från stora studier, bland annat uteslöts i 4S personer med förhöjda triglycerider - en grupp där många typ 2 diabetiker även har en mer uttalad glukosmetabol rubbning.

Mötesaktiviteter under året
Det har genomförts ett stort antal lokala, regionala och nationella möten med kardiovaskulärt tema och diabetes under året. Bland nationella möten kan nämnas en session om behandling av kardiovaskulär risk hos diabetiker i samband med det

o nationella Kardiovaskulära Vårmötet den 15-16/4 i Malmö, och

o motsvarande tema vid ett välbesökt symposium i samband med Riksstämman 30/11, det enda för övrigt av de 49 symposierna med ett "!"; "Diabetes och hjärtakärl - nu vet vi vad vi skall göra!" med moderatorn Göran Blohmé, tillika ordförande i SFD.

o Den 9-10/9 anordnade fyra föreningar i samverkan ett temamöte om prevention av hjärtkärlsjukdom vid diabetes - nyheter om utredning och behandling. Det var SFD som tillsammans med Svenska hypertonisällskapet, Svensk förening för medicinsk angiologi samt Läkare mot tobak anordnade detta möte som samlade drygt 200 delegater på Norra Latin i Stockholm. o Slutligen kan nämnas att det kardiovaskulära diabetestemat även kom upp vid ett välbesökt Berzelius-symposium i Ystad den 26-28/8 under rubrik "Diet and the Metabolic syndrome".

Till detta kommer en rad artiklar, broschyrer samt debattinlägg i DiabetologNytt och på dess hemsida samt på svenskt Diabetologiskt Nätverk www.sdn.nu
- Tillsammans med många andra aktiviteter och ett uttalat kliniskt engagemang i kardiovaskulära frågor har detta bidragit till att intresset för kardiovaskulära diabetesfrågor är kanske större än någonsin. En mycket viktig faktor har varit intresset för ämnet som visats från patientföreningar samt enskilda diabetiker. - SFD vill därför summera sitt hjärtkärltema för 1999; professionen har varit framgångsrik och flyttat fram de preventiva positionerna. Resultat av satsningen kommer så småningom förhoppningsvis att kunna avläsas i den statistik som tas fram genom det Nationella Diabetes Registret NDR. Stort tack till alla engagerade i denna satsning 1999 med fokus på hjärtkärlsjukdomarna vid diabetes.

5. Aktuellt tema för nästa år har diskuterats som förslag ämnet Diabetes & beteendevetenskap, pedagogik, utbildning, psykologi och livskvalitet.

Förhoppninsvis kommer på www.sdn.nu launchas under 2000 ett Nätverk för Betendevetenskap vid Diabetes. 1999 möter 2000; naturvetenskapen går i gränssnitt med psykologin.

God Jul och Ett Gott Nytt År!

Peter Nilsson (1), Stig Attvall (2)
Styrelsemedlemmar i Svensk Förening för Diabetologi (SFD)
(1) Avdelningen för medicin, Universitetssjukhuset, 205 02 Malmö
Peter.Nilsson@medforsk.mas.lu.se
(2) Diabetescentrum, SU Sahlgrenska, 413 45 Göteborg
stig.attvall@medicine.gu.se
Svensk Förening för Diabetologi (SFD) har nu 2.500 medlemmar och 100.000 besök per månad på http://www.diabetolognytt.com Tidningen Diabetolognytt
http://www.sdn.nu Svenskt Diabetologiskt Nätverk


_______________________________________________

Nyhetsbrevet ges ut på 100% återanvändningsbara elektroner.
Ett deltagande i DiabetologNytts e-postlista innebär att Du får emailat väsentliga uppdateringar.
Vill Du rekrytera nya kollegor till e-postlistan? Låt dem eller Du själv fylla i namn/epostadress på epostlistan med www-adress http://www.diabetolognytt.com/MailList/- och klicka därefter på "anslut mig".

Om Du vill bli bortplockad från e-postlistan, gå in på samma www adress, skriv Ditt namn/e-postadress och klicka sedan på "plocka bort mig" http://www.diabetolognytt.com/MailList/



[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan