Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Aktuell Info för medlemmar

Subkutan insulinpumpbehandling inför 1998

Behandling med subkutan insulinpump har i Sverige pågått sedan början av 1980-talet. Uppskattningsvis 1.500 patienter utnyttjar denna behandlingsform.

På Danderyds sjukhus har andelen personer med insulinpumpbehandling successivt ökat, så att idag har 10% av patienterna insulinpump. Vi har valt patienter med erfarenhet av flerdosbehandling och som gör regelbundna täta blodglukoskontroller och som bedöms som personer som har möjlighet att förstå och genomföra behandlingen i fråga. Få av våra patienter slutar insulinpumpbehandling, när de väl börjat. Flertalet av dessa avbrytanden har skett på initiativ av läkare-sköterska, eftersom vi bedömt att patienten i några fall inte förstått att utnyttja insulinpumpen på rätt sätt. På Sahlgrenska sköts ett 50-tal pumppatienter.

Bättre HbA1c, hypoglykemiminskning, stabilt B-glukos, livskvalitet Förutsatt att insulinpumpen handhas rätt, ger behandlingen sänkning av HbA1c och stabilare blodglukoskontroll, mindre hypoglykemi och ökad livskvalitet. Baserat på vår erfarenhet är det patienter med dålig metabol kontrol, labil kontroll, patienter med låg insulindos, under 20-30 enheter per dygn, och patienter som är underviktiga, BMI under 20, som har störst effekt och nytta av behandlingen.

Varför är insulinpumpbehandlingen just nu aktuell? Skälet till att insulinpumpbehandlingen just nu är särskilt aktuell, är dels erfarenheterna från DCCT-studien, där 35% av patienterna genomförde behandlingen med insulinpump. Så goda behandlingsresultat som uppnåddes i DCCT-studien skulle knappast ha kunnits åstadkommits med konventionell flerdosbehandling. Ett stigande antal publikationer och rapporter om att lyspro (Humalog)-insulin är lämpligt insulin vid insulinpumpbehandling finns nu. På senaste IDF-konferensen i Helsinki i juli 1997 rapporterades om ny glukossensor, som lanseras av Minimed och som möjliggör kontinuerliga registreringar upp till 3 dagar. Preliminära rapporter visar att sådana täta blodglukosregistreringar ger ovärderlig information.

Remittera fler patienter till närmaste insulinpumpcenter Sammanfattningsvis är insulinpumpbehandling ett högaktuellt behandlingsalternativ för en del av typ 1 patienterna. Andelen där personer med typ 1 diabetes skulle ha nytta av insulinpumpbehandling, kan uppskattas till 10-20 procent. Insulinpumpar är idag kostnadsfritt hjälpmedel.

Många upplever att från professionens sida, läkare och sköterskor, finns inte kapacitet och kunskap lokalt på alla platser att initiera behandling på potentiella pumppatienter. För att förbättra situationen tror vi att det vore angeläget att påskynda och utveckla professionens erfarenhet och kunskap av insulinbehandling - men detta tar tid.

Under en mellanperiod bör därför lämpliga patienter medelst specialistremiss få möjlighet att komma till närmaste regionala centra i landet, som redan idag har stor erfarenhet av subkutan insulinpumpbehandling. Överväg att remittera, om Du som diabetesansvarig läkare, har lämplig patient.

Ulf Adamson
ulf.adamson@med.ds.sll.se
Doc, överläkare
Diabetesmottagningen
Danderyds sjukhus
Stockholm
Stig Attvall
stig.attvall@medicine.gu.se
Doc, överläkare
Diabetescentrum
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Göteborg


[Innehåll] [Redaktören] [Ordföran den] [Sett & Hört]     [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan