Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

Code 2 Del I Behandling av diabetessjuka mycket dyrare än beräknat.

Från Dagens Medicin.


  Kostnaderna för diabetes typ 2 är flera gånger högre än vad man tidigare trott. En ny europeisk hälsoekonomisk studie visar att de totala sjukvårdskostnaderna i Sverige är 7 miljarder kronor årligen, mot tidigare förmodade 1,6 miljarder kronor. Kostnaderna för varje patient ökar dramatiskt i takt med att hjärt-och kärlsjukdomar tillstöter.

  – Tidigare undersökningar vi gjort av de totala kostnaderna för typ 2-diabetes har enbart baserats på patienter med huvuddiagnosen diabetes och enbart på läkarbesök. Nu har vi fått en mer komplett siffra som inkluderar alla sjukvårdskostnader där typ 2-diabetiker är inblandade, berättar Freddie Henriksson i Dagens Medicin-artikeln, hälsoekonom på Handelshögskolan i Stockholm och den som lett
Code 2-studiens svenska del.

Studien
   Code 2 är en europeisk studie där åtta länder med en gemensam metod samlat in data om kostnader för typ 2-diabetes. Två olika frågeformulär har använts till läkare respektive patienter. 500 allmänläkare och 70 specialister med ett ansvar för sammanlagt över 7 000 patienter med typ 2-diabetes har deltagit.
Därutöver har 4500 patienter ingått i enkätundersökningen.I Sverige har 777 patienter och läkare vid nio vårdcentraler varit med.

   -De första resultaten presenterades nyligen vid en europeisk diabeteskonferens EASD i Bryssel.
– Generellt visar undersökningen att det är tilltagande komplikationer i form av makro- och mikrovaskulära sjukdomar som driver upp kostnaderna, framför allt i form av ökad slutenvårdskonsumtion, säger Freddie Henriksson.
-Makrovaskulära sjukdomar är sjukdomar som påverkar större kärl, medan mikrovaskulära exempelvis kan vara njursvikt.

Tre ggr dyrare okontrollerat ...
   Om kostnaderna dras upp är knappast anmärkningsvärt,men i och med att det nu finns siffror på att det är mer än tre gånger dyrare att låta dåligt kontrollerade typ 2-diabetiker utveckla allvarliga följdsjukdomar, så får beslutsfattare ett ännu bättre underlag.

Försiktig med tolkningen
   Studien ger dock inte några besked om sjuklighet och mortalitet i diabetesrelaterade sjukdomar i de olika länderna. Därför måste man vara ytterst försiktig med att tolka de annars anmärkningsvärt stora skillnaderna mellan olika länders sätt att fördela sina kostnader mellan slutenvård, öppenvård, perorala diabetesmediciner och övriga läkemedel, skriver Dagens Medicin.

   -Likväl är det värt att notera att Nederländerna är det land som relativt sett lägger ner störst andel resurser på övriga läkemedel och minst andel på slutenvård. Detta i stark kontrast till sina grannländer Belgien och Tyskland.

Jämförelser
   Den totala kostna- den per patient är nästan dubbelt så hög i Tyskland som i Nederländerna och om den inte är dubbelt så effektiv när det gäller att sänka morbiditet och mortalitet så talar det troligen för att en större satsning på övriga läkemedel, som lipidsänkare, ACE-hämmare och andra blodtrycksmediciner, på bekostnad av slutenvården, kan vara hälsoekonomiskt fördelaktig.

Många uppgifter hemliga
   Code 2-studien har samlat in betydligt mer data än vad som hittills presenterats, exempelvis uppgifter om hur kostnaderna fördelar sig mellan olika typer av andra läkemedel för dessa patienter.
– Det finns en del intressanta och delvis förvånande resultat, men jag kan tyvärr inte på det här stadiet kommentera denna del av undersökningen, säger Freddie Henriksson.

   Produktchefen Vicky Lindberg på Smith Kline Beecham i Sverige bekräftar att man än så länge inte vill offentliggöra mer än det som redovisades i Bryssel. Data från Code 2 som längre fram kan komma att publiceras berör bland annat patienternas upplevda livskvalitet, avslutar Hasse Karlsson sin artikel i Dagens Medicin 991102

Red

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan