Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

Brister i diabetesvården kostar 7 miljarder kronor
Av Kerstin Hellbom, Dagens Nyheter.

  Dagens Nyheter skriver nyligen att en europeisk undersökning visar att det skulle löna sig att satsa på förebyggande insatser vid diabetes. Behandlingen av personer med vuxendiabetes kostar i Sverige 7 miljarder SEK per år. Merparten går till att sjukhusvård för att behandla komplikationer som uppstått vid dåligt skött diabetes.

Om alla diabetiker istället fick den behandling de har rätt till skulle miljarder kunna sparas. Detta blir slutsatsen av den undersökning över kostnaden för diabetesvården som gjorts i åtta europeiska länder, varav Sverige är ett. I studien har över 7.000 vuxendiabetiker och deras läkare intervjuats om vilken vård och vilka läkemedel diabetikerna har fått.

10 miljoner vuxendiabetiker i Europa =250 miljarder SEK
  Uppskattningsvis finns det sammanlagt ca 10 miljoner vuxendiabetiker i Europa, eller tre procent av befolkningen. Vården av dem kostar enligt undersökningen cirka 250 miljarder SEK.
- I samtliga länder är det komplikationerna av sjukdomen som driver upp kostnaderna. Däremot är kostnaderna för förebyggande läkemedel ganska små, säger professor Bengt Jönsson vid Handelshögskolan och ledare för studien.

55%av kostnader för sjukhusvård
  Det finns skillnader mellan länder, både vad gäller förekomsten och behandlingen av diabetiker, men i samtliga tog de slutna sjukhuskostnaderna ca 55% av totalkostnaderna. De komplikationer som kräver sjukhusvård är framförallt hjärt-och kärlsjukdomar, njursvikt och bensår.
Den öppna sjukvården, alltså besök hos läkare, diabetesteam, fotvårdare och andra specialister tog 18% av kostnaderna och läkemedel mot diabetes 7%. Resten fick till övriga läkemedel. Fördelningen av kostnaderna är ungefär desamma i Sverige.

Nationella riktlinjer följs inte - ska inte behöva få komplikationer
  Detta betyder, att de nationella riktlinjerna för diabetes, som kom för drygt 3 år sedan, inte följs. Enligt dem ska Sveriges drygt 300.000 diabetiker ha tillgång till en så bra öppenvård att de inte ska behöva få komplikationer.

Red

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan