Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

Årets pedagogiska pris på Karolinska Sjukhuset.

  Av Kerstin Brismar.

  Diabetesteamet vid kliniken för Endokrinologi &Diabetologi är en organisation som engagerat och med stor arbetsglädje lär ut och ökar kunskaper hos såväl patienter som vårdpersonal och därmed ökar både kvaliteten och effektiviteten inom diabetesvården.
Undervisningen bedrivs i många former; dagavdelningen har profilerats mot patientundervisning men undervisning av studerande, praktikanter och primärvårdspersonal ingår också i de dagliga aktiviteterna.

Egenvård
   Diabetespatienternas undervisning i egenvård har en lång tradition vid kliniken. Diabetesskola startades 1968 och firade sitt 30-års jubileum förra året. Endokrinologiska kliniken var en av de första klinikerna att inse vikten av att lära diabetespatienterna att ta hand om sin egen behandling och hur betydelsefullt det är med kompetent vårdteam runt diabetespatienten.

   Idag består diabetesteamet av diabetolog, diabetessköterska, dietist, fotvårdsterapeut och kurator. Diabetesskolan bygger mycket på deltagarnas aktiva medverkan med diskussioner, frågor och erfarenhetsutbyte mellan eleverna. Interaktionen mellan patienterna är av största värde därför försöker teamet att samla patienter med liknande ålder och levnadssituation.
   Så lite som möjligt av aktiviteterna består av katedrala föreläsningar i stället fokuseras på interaktionen mellan läraren och patienten där patienten är satt i centrum. Hela diabetesteamet medverkar under den 3 * dagar långa utbildningstiden.
Före diabetesskolan kommer alla kursdeltagarna på en planeringsintervju hos en diabetessköterska för att berätta om sina förväntningar och önskemål angående undervisningsinnehållet. Dessa önskemål styr sedan undervisningen.

Dagvård
   Dagvårdsavdelningen startade sin verksamhet 1994 efter en omorganisation på kliniken. Avdelningen hade från början 12 platser men behovet av dagvård har ökat kontinuerligt. De flesta patienter är diabetiker med terapisvikt. Många patienter tas in även akut direkt från akutmottagningen.
   För dagpatienter och inneliggande patienter har man varje vecka återkommande temaundervisning med två undervisningspass per dag. Undervisningen omfattar föreläsningar av sjukdomen diabetes mellitus, egenvård, diabeteskost, fotvård, blodsocker-testning med tolkning av testresultat, dosering av insulin, motion och tandhygien.

   Detta omfattande undervisnings- och utbildningsprogram hjälper patienterna att bli bättre rustade att leva med sin diabetes. De långsiktiga effekterna avseende utveckling av komplikationer kan ännu ej utvärderas men kan sannolikt vara betydande.
   Utvärdering av programmet pågår kontinuerligt med enkäter och patientens tillfredsställelse är väl dokumenterat liksom dess ökade kunskap om sjukdomen och hantering av kost, motion och insulindoser utefter blodsockersvar. Förutom gruppundervisningsformerna ges individuell handledning och rådgivning både under vårdtiden och vid uppföljande mottagningsbesök. I denna verksamhet deltar alla medlemmar i diabetesteamet.

Kurser
   Dagvårdsavdelningen anordnar sedan 1995 även kurser i egenvård för osteoporospatienter enligt samma princip som för diabetesskolan. Dessutom bedriver diabetesteamet undervisning utanför sjukhuset.

   Överläkaren i diabetessektionen har initierat och leder tillsammans med fotvårdsspecialisterna och diabetessköterska undervisning i form av lokala ronder med praktisk handledning för primärvårdens personal i profylaktiskt fotvård och fotsårsbehandling. Fotvårdsteamets arbete kännetecknas av stort engagemang och behandlingsmöjligheter för dem som har drabbats av fotsår eller andra fotkomplikationer.

Kvalitet
   Inom diabetessektionen före- kommer kontinuerlig uppdatering av vårdprogram, regelbundna möten där verksamheten diskuteras och kvalitetessäkringssystem bedöms och utvärderas. En stor insulinpumpverksamhet har byggts upp med undervisning av personal och patienter där vårdprogram och handledningar utarbetas av insulinpumpsköterska.
   Medlemmar i diabetesteamet är också med i referensgruppen som består av medlemmar från Storstockholms diabetesförening. Syftet är att förbättra kontakten mellan diabetesföreningen och specialistvården samt möjliggöra för patienten att påverka vården.

Unga typ I
   Diabetessektionen har tagit kontakt med barnklinikens diabetesteam med återkommande möten och planering inför överföring av unga typ 1 diabetiker till vuxenvården. Nutritionens betydelse för sårläkning har också studerats under våren och presenterats vid olika internationella kongresser.

   Ett register för diabetespatienter har byggts upp i enlighet med internationella diabetesregistret men med utvidgat program. Detta möjliggör uppföljning av kvaliteten på verksamheten. Dessutom har registret gett möjlighet för olika forskargrupper att få tillgång till definierat patientmaterial. Individuell patientöverenskommelse har utarbetats och utvärderats under ett par års tid. Denna används av såväl diabetessköterska som diabetesläkare. En speciell patientöverenskommelse har författats för patienter med kroniska sår. Även denna är under utvärdering med bland annat enkätstudier. Syftet är att se om patientöverenskommelsen ökar patientens tillfredsställelse med vården samt ökar ”compliance ”.

   Diabetessköterskor, dietist och fotvårdare är alla engagerade i klinisk forskning och kliniska läkemedelsprövningar vilket de gör vid sidan av sitt ordinarie arbete med stor entusiasm, positivt engagemang och stor kunnighet.

Vänliga hälsningar
Kerstin Brismar
Kliniken för Endokrinologi & Diabetologi,
Karolinska sjukhuset
E-post bri@divmed.ks.se

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan