Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Recension: Näring och hälsa

Näring och hälsa med speciella hänvisningar till vegetarisk kost av Ulla Johansson Studentlitteratur
”Intresset för hur mat påverkar vår hälsa har nog aldrig varit större än det är idag”, så öppnar Ulla Johansson sina förord i boken Näring och hälsa. Då det flesta har begränsade kunskaper i grundläggande näringslära vill Ulla Johansson, nutritionist, sprida mer information till yrkesgrupper som jobbar med att planera eller laga mat till många samt där det finns behov av information rörande utveckling av nya livsmedel. Syftet är att på ett enkelt sätt beskriva sambandet mellan mat och hälsa med en fördjupad insikt i vegetarisk kost.
Ullas bok är uppdelad i kortare och längre kapitel där hon tar upp bl a historik runt människor och mat, vegetarisk kost, näringslära, kosttillskott och måltidsmönster. Varje kapitel är noggrant genomarbetat, redogör för baskunskaper, trovärdiga referenser och tydliga lättlästa tabeller. Avsnitten tar upp det väsentligaste på ett pedagogiskt sätt utan att förvränga budskapet. Det märks att Ulla Johansson är van att föreläsa och skriva populärvetenskapligt. Tonfallet i språket gör att det är lätt att ta till sig det hon skriver och det finns inget större att ifrågasätta.
Det hade varit kul att få läsa lite mer om nutritionsstatus och inte enbart kortfattad information om vilka fysiologiska riktmärkena som kan känneteckna en malnutrition. Hur kan de som jobbar med hälsa få in rutiner för screening för malnutrition. Idag är det stora brister runt screening och det görs generellt för lite. Det hade för övrigt också varit intressant att utöver bokens basfakta kunna få ta del av Ullas egna tankar krig den stora komplexa fetmaepidemin. Kunskap och information är inte hela svaret.
Näring och hälsa är en mycket bra uppslagsbok men kan också läsas från pärm till pärm för den nyfikne.

 

Sandra Olsson
Leg. dietist
gusosandr@student.gu.se

 

|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com