Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

Metoder att stoppa typ 1 diabetes
Av Leija Sironen, Dagens Medicin 23/6 2000

   Trettiotal forskare vid Åbo, Tammerfors och Uleåborgs universitet och universitetssjukhus i Finland letar i ett omfattande projekt efter metoder för att stoppa diabetes typ 1 redan innan sjukdomen bryter ut. I det så kallade DIPP-projektet har genetisk predisposition med blodprov för diabetes undersökts hos drygt 40.000 nyföddda med analys av HL-antigener. Forskarna följer nu noggrant en grupp på 5.400 barn som visat sig ha en ökad risk. Hos 184 av dem har man hittat antikroppar mot de insulinproducerande delarna av bukspottskörteln. 30 har diagnostiserats med typ 1 diabetes, enligt Dagens Medicin 000620.

    Barnen som har utvecklat antikroppar har delats in i en försöksgrupp och en placebo-grupp, enligt kriterierna för dubbelblindstudier. Man vill hindra sjukdomen att bryta ut eller i alla fall fördröja den med hjälp av insulin, som ges som nässpray. De äldsta barnen som man inom projektet följt sedan födseln är idag 5 år. Det är inte alla som insjuknar som har en genetisk predisposition, eftersom även vissa miljöfaktorer bidrar till typ 1 diabetes. Vilka dessa miljö-faktorer är vet man dock mycket lite om.

    Sjukdomens incidens i Finland är 4 gånger högre än i Mellaneuropa och 100 gånger högre än i Japan. Av någon anledning har incidensen under de senaste 40 åren stigit med cirka 2 procent årligen. Samtidigt ökar andelen barn som insjuknar i allt yngre åldrar, säger projektledaren Olli Simell, professor i barn-medicin vid Åbo universitet.

    Fördröjning innebär en stor seger för barnet Den amerikanska stiftelsen Juvenile Diabetes Foundation, som grundats av föräldrar till diabetesbarn, stöder DIPP-studien med ca 4 MSEK årligen i 5 år. Enligt stiftelsen är målsättning att helt förebygga typ 1 diabetes och redan en liten fördröjning av sjukdomens utbrott kan vara en stor seger för barnet.

    DIPP-projektet kommer att pågå i flera år eftersom barnen följs upp under hela sin barndom. Enligt preliminära undersökningar så sker det störningar i små barns insulinproduktion redan då antikroppar mot insulin-producerande celler börjar förekomma.

    Både inom DIPP-projektet och vid tidigare finländska studier har man hittat tecken på att enterovirus påverkar uppkomsten av diabetes. Polioviruset hör till enterovirusgruppen. Mot detta har man kunnat utveckla ett fung-erande vaccin, så kanske kan man i framtiden också skydda barn mot diabetes genom vaccinering.

Från Dagens Medicin.
Red.

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan