Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar

Förutfattade meningar styr behandling och resultat

Vårdpersonalens attityd till sjukdom och tilltro till patientens möjligheter att klara av en behand-ling kan vara avgörande för behandlingsresultatet. Jonas Tovi, distriktsläkare, och Anita Carlsson, psykolog, undersöker vad detta har betydelse för patienter med typ 2 diabetes, enligt en artikel i Dagens Medicin 000905 sid 27.

   Drygt en fjärdedel av patienterna i Sverige med typ 2 diabetes har fortsatt farligt höga blosockervärden, trots att de får behandling. En förklaring kan vara attt både patienter och läkare har en onödigt negativ inställning till möjligheterna att behandla sjukdomen.
   - När jag föreläser om diabets för vårdpersonal möter jag ofta attityden att det inte spelar någon roll vad man gör, sjukdomens komplikationer kommer i alla fall. Men det är en missuppfattning. Läkemedelsbehandling är effektiv vid vuxendiabetes, om den används på rätt sätt, säger Jonas Tovi, distriktsläkare som forskar om diabetes vid Karolinska institutet i Huddinge.

   - Samtidigt uppfattar vårdpersonalen ofta enligt amerikanska studier ett lätt förhöjt blodsocker som en relativt ofarlig sjukdom, en ”släng” av sockret. Patienterna däremot anser att sjukdomen är allvarlig. Enligt Jonas Tovi gäller detta mönster i Sverige också.

    - Många läkare är ovilliga att ge patienten insulin, eftersom de tror att patienten inte kan sköta behandlingen. Men detta stämmer inte. De flesta klarar det alldeles utmärkt.

    Anita Carlsson och Jonas Tovi har tillsammans med två andra forskare inlett en studie för att mer exakt ta reda på hur uppfattningen om typ 2 diabetes är bland vårdpersonal i Sverige.
    - Det är viktigt att ha en tydlig bild av situationen, för att kunna bemöta attityderna på rätt sätt, säger Jonas Tovi. Inom två år räknar de med att ha svaren klara.

Fem samvetsfrågor om attityder tar de upp i reportaget; de ger exempel på några frågor att ställa sitt samvete:

1. Hur är din egen inställning till möjligheterna att uppnå ett gott behandlingsresultat?

2. Vad har du förmedlat om sjukdomens konsekvenser och möjligheter att behandla den?

3. Vem tar ställning till olika behandlingsalternativ, behandlingsmål och eventuella problem att uppnå dem - du eller patienten?

4. Vem anser du är experten i relationen läkare-patient?

5. Vilken tilltro hyser du själv till att patientens förmåga att klara behandlingen?


Red
Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan