Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar


Insulinpump för barn

Av Bengt Lindblad, Göteborg.

Om Insulinpumpreferens-mötet på http://www.diabetolognytt.com/aterkommande/utskick3_00.html Vi barndiabetologer välkomnar ett ännu närmare samarbete med vuxensjukvården och deltager gärna redan i utformningen av riktlinjer för diabetessjukvården.

Struktur för pumpbehandling
Ambitionen att skapa struktur runt pumpbehandlingen är utmärkt. Ni berör de väsentliga punkterna runt pumpbehandling och jag välkomnar synpunkterna på att hjälpmedel till diabetiker nu finns i en så stor omfattningen att det är en fördel om teamen bestämmer sig för att utnyttja endast ett fåtal i syfte att få till-räcklig kunskap om enskilda hjälpmedel.

    För barn- och ungdomar utnyttjar vi allt mer insulinpump som ett sätt för patienten att ”komma ihåg” sin diabetes. Det som tidigare var en kontraindika-tion, dvs non-compliance, har i stor utsträckning blivit en indika-tion. En speciell vinst med pump är att dessa ungdomar, som gärna ”glömmer bort” sin insulinspruta och då blir totalt insulinbristiga, genom pumpens basaldos får en betydligt större del av sin dygnsdos tillförd.

    Det känns därför främmande att kräva så god skötsel innan man får börja med pump som anges i ”måste dokumentera förtrogenhet med och vilja att ta 3-4 blodsocker per dygn under 2-3 månader”. Sådan skötsamma ungdomar och lite äldre barn behöver sällan pump - men kanske vill pröva den som något nytt och spännande. Ni är inne på samma tanke- gångar i stycket när ni anger som indikation att patienten och teamet inte lyckats få en flerdos injektionsbehandling att fungera.

Målet
    Jag kan inse att situationen kan vara annorlunda vid behand-ling av vuxna. Jag skulle hellre se att man fokuserade sig på målet med pumpbehandling när man bedömer indikationen för pump. Vilken grad av förbättring vill man uppnå. Metabolt och/eller livskvalitemässigt. Därför bör man betona att de första 6-12 måna-derna skall ses som en prövotid under vilken patienten och team skall kunna visa att denna dyrare behandling har kvarstående gynnsam effekt på målen. Resten av indikationerna är egentligen så vida att alla patienter skulle passa för att få pump. Vore det inte klokt att föra samman indikationerna i lite större allmänna grupper där nyckelorden kan nämnas som exempel. Kontraindikationen non-compliance bortfaller för oss barndiabetologer.

Stora centra
    Bara enstaka barncentra (Stockholm, Göteborg) har förutsättningar att inom rimlig de närmaste åren komma upp i 50 insulinpumpar per team. Å andra sidan har barndiabetesteamen väl tätare kontakt med våra pump-patienter och får därmed tillräcklig erfarenhet. Vuxna klarar väl mer problem på egen hand utan teamets hjälp.

Register
    Jag ser inte att det för barndiabetessjukvården behövs ett speciellt pumpregister eftersom de berörda frågorna är en integrerad del av vårt kvalitetsarbete inom Sektionen för endokrinologi och diabetes i Svenska Barnläkarföreningen. Däremot bör en felrapportering ske och sådan data samlas in till ett nationellt pumpanvändarregister. Hur många som aktivt använder pump framgår av uttaget av hjälpmedel.

Docent Bengt Lindblad
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
416 85 Göteborg
fax +46 31 843653
mailto:bengt.lindblad@sahlgrenska.se

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan