Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Redaktören har ordet

Bästa Kollega,

DiabetologNytt 20 år 2007
Tidningen har utvecklats under dessa år. Första året hade SFD ett 60-tal medlemmar med då 5-6 blad, stencilerade kopior med manuell ihophäftning och utskick med frimärke. Nu har tidningen en upplaga på 4.000 ex, till alla medlemmar i SFD, också flertalet av de medicinska biblioteken i Sverige prenumerar. Digital teknik i InDesign underlättar hanteringen med layout etc. En low cost budget tidning innebär att redaktionen försöker hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Tryckning i färg har dock blivit sista åren betydligt billigare, och närmar sig snart samma pris som i svartvit. Digital tryckteknik används och distribution sker numera som en posttidning. DiabetologNytt är medlem i organisationen Sveriges Tidskrifter sedan 10 år.
I första hand vill tidningen informera om senaste nytt inom diabetologisk klinik och forskning. Olika diabetologiska möten nationellt och internationellt annonseras med konferensrapporter efter mötena. Lokala och regionala erfarenheter presenteras. Tanken är också att tidningen ska vara ett stöd för fortsatt klinisk utveckling och föra fram det goda exemplet från vårdcentral och diabetesmottagning.
Olika kliniska tema har under åren först presenterats såsom ett problemområde, kanske ett diskussionsinlägg i tidningen eller på www, med behov av konsensus. Avstämningsmöten har skett under våren och ett dokument har vuxit fram under hösten med final diskussion och version i samband med riksstämman, exempelvis behandlingsriktlinjer för diabetes, konsensusdokument kring insulinpumpar, kontinuerlig glukosmätning, teststickor - och många andra frågor under åren. DiabetologNytt har också varit ett stöd med layout och distribution av NDRs årsrapporter sista 3-4 åren.

Ett stort tack till Dig
som under åren bidragit med artikel, en del har skrivit många artiklar och annat redaktionellt material. På så sätt har tidningen förhoppningsvis blivit en bra produkt - så ser det också ut i de läsarenkäter vi haft ute var 4-5 år.

www.diabetolognytt.se och www.sdn.nu
SFD var först ut som en medicinsk organisation att ha en internetapplikation. Redan 1992 började www.diabetolognytt.com och har under de gångna åren utvecklats enligt tidens krav och behov. Registrering finns också på domännamn .se .nu .org. Samtliga nästan 20.000 sidor från starten kan nås utan lösenord. Alla nummer sedan drygt 10 år finns under "arkiv" på www.diabetolognytt.com. Diskussionforum har besökts under åren, totalt flera 1.000-tal inlägg. Antal besökare per månad ligger omkring 100.000.
www har också utvecklats till en lösenordsskyddad plattform, Svenskt Diabetologiskt Nätverk (SDN) www.sdn.nu, med en redaktör för vuxendiabetes, pedagogik, fotdiabetes, diabetessköterska och dietistdiabetologi med under åren lite varierande aktiviteter på de olika domänen, också här diskuterande inlägg från redaktörer.
Under åren har digitala utmaningar förekommit pga hackers, senast ett angrepp under nov-dec som tog flera veckor att ordna upp med som följd nu ytterligare säkerhet och en ännu bättre layout på Dagens Diabetes Diabetes Update. Detta forum nås från www.diabetolognytt.com, klicka uppe till höger på Dagens Diabetes Diabetes Update, med dagliga uppdateringar.

Önskar Dig en god läsning!

Stig Attvall
redaktör

stig.attvall@medicine.gu.se

|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com