Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar 

Insulinförsäljning ökade 10%
Insulin försåldes med en ökning med +10.0% hittils i år (Statistik Apteket AB Sverige, 2000-11-01): +25.2% insulinförsäljning under oktober 2000.

Läkemedelsförsäljning okt 2000
• Diabetes insulin
a) försäljning okt 42 MSEK = +25.2%
b) försäljning sista 12 mån 430 MSEK = +9.7%

• Lipidsänkande
a) 81 MSEK=+43.1.1%
b) 734 MSEK=+31.7%

Statistik från Apoteket AB och Dagens Medicin 20001128

tillbaka



Markör för risken att drabbas av typ 2-diabetes upptäckt
Från Medical Link’s nyhets-brev 20/10 2000.

En av den veckans mest spännande nyheter var att en forskargrupp från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg under ledning av Eugenia Carvalho, handledare prof Ulf Smith, funnit en markör för typ 2-diabetes (åldersdiabetes).

    Den aktuella substansen är IRS-1 (Insulinreceptorsubstrat 1). IRS-1 är, liksom IRS-2, inkopplad i den kedja av händelser som sker efter att insulin bundit sig till insulinreceptorn i vävnader som muskulatur, fettvävnad och levervävnad. Forskargruppen undersökte halten av IRS-1 hos personer med etablerad typ 2-diabetes, personer med sådan sjukdom i släkten samt friska kontroller.

    Man hittade ett klart sam-band mellan låga halter av IRS-1 i fettvävnad och nedsatt känslighet för insulin (insulinresistens). Hos friska personer med åldersdiabetes i släkten fann man sänkta nivåer av IRS-1 i 30 procent av fallen. Hos kontrollgruppen var motsva-rande siffra endast drygt 2 pro-cent.

Försök pågår att utveckla enkelt blodprov
    Sedan många år vet man att det sannolikt är insulinresistens som är startpunkten för typ 2-diabetes. Vid Lundsberg-laboratoriet för diabetesforskning vid Sahlgrenska sjukhuset arbetar man nu intensivt med att utveckla ett test för att kunna mäta IRS-1 genom ett enkelt blodprov. Man tror sig kunna ha ett sådant prov färdigt till slutet av detta år.

    Upptäckt av låga halter av IRS-1 i blod skulle kunna göra att man kan spåra personer med hög risk för typ 2-diabetes kanske 15- 20 år innan sjukdomen skulle visa sig. Förebyggande åtgärder som lämplig kost, regelbunden motion, förhindrande av övervikt och rökslut skulle då kunna leda till att sjukdomen trots närvaro av ärftliga anlag inte bryter ut.

    Forskning på möss med så kallad knock-out-teknik har visat att IRS-1 har stor betydelse för insulinresistens i skelettmuskulatur medan IRS-2 har betydelse i såväl muskulatur, lever som fettväv. Av intresse är att de nya intressanta diabetesläkemedlen glitazoner verkar genom att stimulera IRS-2. Sedan kort tid finns nu i Sverige två sådana läkemedel: rosiglitazon (Avandia) och pioglitazon (Actos).

Red
tillbaka



Oenighet hos myndigheter fara för folkhälsan

• Folkhälsoinstitutet 18/10-2000:
Motion är bra och rekom-menderas.
• Socialstyrelsen 21/10-2000:
Inga bevisbaserade studier finns som visar att motion gör någon nytta.
• Nationella Folkhälsokommittén 24/10-2000:
Det ökade stillasittandet är ett hot mot hälsan. Det är ledamöterna i kommittén överens om. Men att enas om att kräva ett visst antal gympatimmar i veckan i landets skolor gick inte. De nöjde sig med att betona att den fysiska aktivite-ten i skolan och i anslutning till arbetet måste öka.
- Vi hade en diskussion om ökat antal timmar men vi var oeniga och avstod från ett förslag. Vi har haft en ambition att verkligen vara så eniga som möjligt, men Stephan Rössner, bantningsläkare vid Huddinge Sjukhus, beklagar bristen på konkreta förslag. Det är synd. Är det något som är vårt nya bekym-mer idag så är det barnfetman. Antalet feta grabbar har fyrdubblats i Sverige på 20 år, enligt en studie på värpliktiga 18- åringar, och vi får mer typ 2 diabetes hos barn.

- Hemkunskapen är hotad, skolgymnastiken är hotad och biologiämnet är hotat, enligt Rössner, i intervju i GöteborgsPosten 24/10 2000.

    Rössner är inte ensam om sin oro. De europeiska experterna på barnfetma har vänt sig till EU och bland annat krävt att alla skolor ska ha minst en timmes fysisk aktivitet om dagen på schemat. Något även skol-gymnastiklärarna i Skåne deklare-rat i en skrivelse till skolministern i september.

Förekomst av övervikt och fetma bland 10-åringar:

Land
Malta
Italien
Slovakien
Frankrike
Sverige
Holland
Pojkar
48%
36%
17%
17%
10%
6%
Flickor
55%
30%
14%
21%
17%
6%

Dagens Medicins skrivning 15/11 2000
... Folkhälsoinstitutet har tagit fram en rekommendation om att alla människor bör vara fysiskt aktiva i minst en halvtimme varje dag, exempelvis genom en rask promenad. Rekommendationen skall publiceras i en broschyr och i den sägs att det finns starka belägg för att motion minskar risken för sjukdomar som hjärt- och kärl-sjukdomar, typ 2 diabetes och tjocktarmscancer.

    Socialstyrelsen är dock ljumt inställd och påpekar att man visserligen stödjer rekommendationen att människor bör motionera och att motion förbättrar välbefinnande och kondition, men anser att det saknas tillräckliga belägg för att motion som behandling ger friskare människor.

Red
tillbaka




Blanketter för körkortsintyg på Internet

De nya blanketterna för läkarintyg avseende ansökan om eller förlängning av körkortsbehörighet, traktorkort och taxiförarlegitimation, Diabetesintyg, Synintyg samt Läkares anmälan, finns nu att tillgå på Internet i pdf-format online: www.vv.se/publ_blank/blanketter/index.htm

Dessutom finns för körkort för lägre behörigheter
Hälsodeklaration och intyg om synprövning. Den aktuellaste föreskriften om de medicinska kraven för körkort av olika klasser finns i sinhelhet online: www.vv.se/lagrum/htm/1998nr089.htm

Red
Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan