Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar 

Symposium vid Riks-stämman om graviditets-diabetes slutade i oenighet

   Nästan hälften av alla med graviditetsdiabetes (GDM) utveck-lar senare i livet diabetes typ 2, och de har även ökad risk för hjärtkärlsjukdomar etniska skillna-der finns, asiatiska kvinnor och Pimaindianer har nästan dubbelt så hög risk som västeuropeiska kvinnor. 1.5% av alla gravida får graviditetsdiabetes utan att de har symtom. Kvinnorna är ofta tjockare än andra redan före graviditeten och har oftare högt blodtryck.

Insulinresistens
    - På grund av arv och miljö med övervikt har dessa kvinnor nog viss insulinresistens, som avslöjas i samband med gravidit-eten då de behöver bilda 2-3 gånger mer insulin. Friska kvinnor klarar detta, men inte dessa, säger doktor Ulf hansson som ledde symposiet.

    Kvinnor med GDM får större barn, troligen pga det höga blodsockret. De förlöses oftare med kejsarsnitt. Barnen har också något mer sjuklighet de första åren. Det allvarliga är nu att amerikanska studier visat att barnen oftare blir feta i tonåren och själva utvecklar diabetes om mamman har högt blodsocker under graviditeten. Sannolikt är det något i själva fostermiljön som gör att de senare blir själva fetare. Men de ärver även livsstilsfaktorer.

Screening med OGTT

   För flertalet gravida kan GDM åtgärdas med kost, en tredjedel behöver insulin. I Syd-sverige kollas alla gravida med glukosbelastning. Anders Ågård i Lund talar för en sådan allmän screening av gravida kvinnor. Han menar att kvinnor med GDM har rätt att få veta detta så att de med livsstilsråd kan minska sin risk att senare utveckla diabetes. I Göteborg gjordes förra året flera hundra glukosbelastningar på gravida kvinnor, dels vid SUs provtagningscentral, dels vid mödravårdscentraler. Under förra året tog enheten vid SU Östra i Göteborg emot 190 gravida kvinnor, varav hälften hade graviditetsdiabetes och hälften nedsatt glukostolerans.

    På MVC i Göteborg skickas samtliga kvinnor med över 7.0 i B-Glukos till provtagninsenheten för utredning av GDM. Är värdet över 7.8 eller högre två timmar efter en glukosbelastning har kvinnan nedsatt glukostolerans i enligthet med WHO:s definition. Är värdet 9.0 eller högre klassas hon som en person med GDM. Kvinnor med nedsatt gluksotolerans behandlas i Göte-borg efter samma vårdprogram som dem som klassas som perso-ner med GDM. Gränserna är satta med hänsyn till barnets och kvinnans hälsa, säger Marie Berg, barnmorska vid SU Östra. En kollega från Örebro ansåg däremot att denna kunskap enbart skapar stor onödig oro hos kvin-nan och upplever att etiska pro-blem finns. Ingen enighet nåddes.

Kontroller
    Yvonne Linné, underläkare vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus, har gjort en långtids-uppföljning av 28 kvinnor som under 1984-85 fick diagnosen GDM, 15 år senare fick de fylla i ett formulär och genomgå en glukosbelastning. 29% av kvin- norna hade utvecklat en typ 2 diabetes vid uppföljningen, men ingen i kontrollgruppen. Kvin-norna med GDM hade även ökat dubbelt så mycket i vikt sedan första barnet, jämfört med kontrollgruppen. Ingen av de kvinnor med GDM som hon träffat gick på regelbundna kontroller hos läkare efter att barnet fötts - något som numera rekom-menderas i de flesta vårdprogram för diabetes i Sverige.

Sammandrag av referat av Marga-reta William-Olsson, GöteborgsPosten, och Eva Nordin, Dagens Medicin.

Red

tillbaka



Resultat från Nationella Diabetes Registret
Från 1999 års registrering av kliniska data från 1998 finns nu i fulltext online resultat uttryckta i genomsnittligt värde för diabetes-patienter på vårdcentraler och diabetesmottagningar på sjukhus. Adressen är: www.ldc.lu.se/NDR/ndr99/ index.html Var också god se sidan 96!

Red
Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan