Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar 


Riksstämman 2000 Diabetes Förtjänstfull
poster och föredrag

Poster
• Peter Hemmingsson, lång läkningstid vid ischemiska fotsår hos diabetiker.
• Anna Schölin, faktorer vid diabetesdebut som bestämmer remissionsfasens längd hos typ-1- diabetiker - förlängs vid hög C-peptid, låg ICA-titer, hög BMI, frånvaro av acidos.

Föredrag
• Maria Svensson, begynnande GFR-sänkning vid lindrig diabetesnefropati åtföljs av en markant insulinresistens.
• Henrik Borg, höga nivåer av ICA, GAD resp IA2-antikroppar
vid diabetesdebut hos vuxna predikterar betacells-svikt fem år efter diagnos. Pristagarna förärades diplom och 1000 kronor.

Jan Eriksson, docent
Vetenskaplige sekreterare i SFD
E-post:
jan.eriksson@medicin.umu.se



Stipendium för diabetes-sjuksköterskor:
Bättre vård för diabetiker i hemsjukvård

Britt-Marie Carlsson, diabetessjuksköterska på Vårdcentralen i Skene i Västra Götaland får i år Lillys stipendium för diabetessjuksköterskor på 15 000 kronor.

Tillsammans med ett en arbetsgrupp i vårdkedjan har hon tagit fram ett lättöverskådligt journaldokument för diabetes-patienter i hemsjukvård. Stipendiet delas ut 16/11 vid Svensk Förening för Sjuksköter-skor i Diabetesvård, SFSDs årliga symposium i Stockholm. Hemsjukvårdens omhändertagande av äldre diabetiker kan förbättras betydligt i många kommuner, vilket Socialstyrelsen också har påtalat. Projektet ”Individuell behandlingsplan för patienter med diabetes i kommunal hemsjukvård” som nu belönas syftar till att förbättra vården och uppföljningen av patienter med diabetes som vårdas av hemsjukvården.

Stipendienämndens motiverar sitt beslut med att projektet är viktigt och angeläget med en väl genomtänkt projektplan, som bygger på samverkan mellan lasarett, primärvård och kommun med fokus på patienten. Projektets målsättning är att ta fram en fungerande individuell behandlingsplan för patienter med diabetes i hemsjukvården. Planen ska vara till hjälp att förbättra vård, behandling och uppföljning av dessa patienter.

Den individuella behandlingsplanen kan användas som modell för andra som arbetar med patienter inom kommunal hemsjukvård, ett utmärkt exempel på projekt som vi vill uppmuntra och stödja, säger Helen Danielsson, ordförande i SFSD. Eli Lilly stöder varje år ett stipendium till diabetessjuk- sköterskor vid SFSD. Syftet är att stimulera dem att genomföra projekt som kan föra svensk diabetesvård ett steg vidare mot S:t Vincentdeklarationen, den gemensamma europeisk akravspecifikationen för diabetessjukvård.

Stipendiet kan sökas av en diabetessjuksköterska med eller utan diabetesteam.

Red

upp

DiabetesOsteo-artropatiStudien i Sverige

Diabetesosteoatropati, sk. diabetisk skelettsjukdom, är ett allvarligt tillstånd som i allmänhet drabbar patienter med lång diabetesduration. Åkomman utmärks av en akut inflammation i fotskelettet där flera bakomliggande orsaker anses möjliga, bl.a. trauma, nedsatt nervfunktion och störd mikrocirkulation. Sannolikt förekommer tillståndet oftare än vad man tidigare trott (ca 1%), men förekomsten är ej säkerställd enär tillståndet är dåligt känt och såväl diagnostiska som behandlingsmetoder ej varit föremål för adekvata studier.

Förloppet vid diabetesosteopati kan variera mellan olika fall. Dels kan det akuta tillståndet vara dramatiskt med svullnad och smärta, dels kan symtomen vara lågmälda och utdragna. Om ej rätt diagnos sätts, och om adekvat behandling ej ges, är risken stor att patienten drabbas av deformering av fotskelettet. DOSiS har startat med syftet att svara på en del av alla oklar-heter kring tillståndet. Det är en registerstudie som avser:

• Prospektivt följa antalet insjuknade patienter inom de största svenska sjukhusens upptagningsområden.
• Kartlägga kliniska riskfaktorer för diabetesosteartropati.
• Utreda värdet av olika kliniska rutiner för diagnostik och behandling.
• Studera naturalförloppet vid diabetesosteoartropati.

Metodik
I samband med insjuknandet kommer varje patientfall att registreras avidentifierat via internet till ett centralt register. Till registreringsfomuläret online kommer finnas förtydliganden för att en likartad utredningsoch behandlingspraxis ska tillämpas vid alla deltagande centra.

Uppföljningsregistrering av patienterna kommer att ske regelbundet. Ansökan om att hålla register med personuppgifter har godkänts (DI) liksom anmälan till forskningsetikkomittérna i Göteborg, Umeå, Lund, Uppsala och Stockholm.

Välkommen
   Alla sjukvårdsinrättningar som behandlar patienter med osteoartropati välkomnas delta i projektet. Detta förutsätter en ansökan till lokal forskningsetik-kommitté som enklast administreras av undertecknade. Om Du vill se en testversion av registret kan Du hitta en sådan på adressen: www.dosis.med.gu.se
Välkommen att delta i
DOSiS!

Björn Eliasson, diabetolog, och Pär
Samuelsson, diabetessjuksköterska
DiabetesCentrum, SU/Sahlgrenska,
413 45 Göteborg
E-post eliasson@mac.com respektive
par.samuelsson@medfak.gu.se

Övriga deltagare i projektgruppen är:
Jan Apelqvist och Magnus
Eneroth, Lund, Elisabeth Björk,
Uppsala, Göran Blohmé, Södersjukhuset,
Stockholm, Jan Bolinder, Kurt
Gerok-Andersson, Carlos Saro och
Juoko Kivioja, Huddinge Sjukhus,
Kerstin Brismar, Karolinska Sjukhu-set,
Stockholm, Jan Eriksson, Umeå,
Göran Garellick, Göteborg och Lena
Hellström, Danderyd


Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan