Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Artiklar 

8.5 MKr till diabetes-forskning i
Sverige

Svenska Diabetesförbundets forskningsfond har fördelat 8.5 miljoner kronor till forskning om diabetes.108 ansökningar hade kommit in och av dem beviljades 59, således 55%.
- Konkurrensen om peng-arna har varit tuffare i år säger läkarrådets ordförande professor Arne Andersson, Biomedicum,
Uppsala. De som sökte anslag blir flera allt eftersom statens penning-påse
och MFR inte räcker till. Fler än vanligt fick därför avslag i år. Det högsta anslaget på 390.000 kronor går till forskning på transplantationer inom områ-det betacellsforskning. Olika projekt av betacellsforskning får mest av forskningsanslagen, sammanlagt 46%. Forskningspro-jekt på insulinsekretionen tilldelas 27% av medlen, komplikations-forskning 17%, medan 9% går till övrig medicinsk forskning.Den regionala fördelningen
blev 33% till forskningsprojekt i Stockholm, en något mindre del av pengarna hamnade i Uppsala respektive Malmö/Lund, medan det till forskningsprojekt i Umeå, Göteborg och Linköping fick 7-10% av anslagen.
Antalet ansökningar till omvårdnadsforskning var 11, varav 8 beviljades pengar. Bland annat får:
• Ragnhild Arvidsson Lenner, Göteborg 200.000 kronor för att undersöka påverkan av kost- och motionsvanor för att förebygga typ 2 diabetes.
• Åsa Hörnsten i Umeå får 200.000 kronor för testning av en ny modell för omvårdnad av diabetes.
• Peter Tilly, Västerås, får 200.000 kronor för att studera empowermentmetodik använd vid undervisning i primärvården för patienter med typ 2 diabetes jämfört med konventionell be-handling.
• Katarina Hjelm, Växjö, skall undersöka hälso- och sjukdoms-uppfattningar bland utlands- och svenskfödda personer med graviditetsdiabetes och diabetiska fotsår, om betydelse, egenvård och hur man söker vård. Får det får Katarina Hjelm 100.000 kronor.

Tidskriften Diabetes, nummer 6/2000, sid 45.

Skånefetman hotar hälsan

Pressmeddelande 2000-12-07 från Nätverket NOBIS. 100 000 skåningar lider av fetma. Nu är Skåne först i Sverige med ett regionalt handlingspro-gram mot fetma. Läkare, sjukskö-terskor och dietister inom nät-verket NOBIS har enats om gemensamma riktlinjer för hur dessa patienter ska behandlas.Syftet är att patienterna ska få professionell hjälp.
Fetma är en sjukdom och ett av de största hoten mot folkhälsan enligt WHO. Inom Region Skåne beräknas 100 000 människor lida av fetma.
Fetma leder till följd-sjukdomar
som diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Livs-längden förkortas med flera år.För att försöka råda bot på detta problem grundades förra året ett nätverk mot övervikt, NOBIS.
Läkare, sjuksköterskor och diet-ister från hela Skåne har nu tagit fram ett regionalt handlingspro-gram mot fetma. Det omfattar kost, motion, beteendeförändring och läkemedelsbehandling. Målet är att åstadkomma en bestående viktreduktion och därigenom minskad sjuklighet och död.

– Fetma är en kronisk sjukdom. Att ändra matvanor och börja röra på sig är basen i be-handlingen, men för många är det inte tillräckligt. Dessa patienter behöver också medicin och i sista hand kan det bli fråga om opera-tion, säger Thomas Kjellström, ordförande för NOBIS och docent
vid Helsingborgs lasarett AB. Före behandling ska en vårdplan formuleras tillsammans med patienten Det individuella behandlingsmålet ska minst
innehålla uppgifter om vikt, kostvanor och fysisk aktivitet Planen ska vara långsiktlig och innehålla regelbundna kontroller (minst var tredje månad).
I handlingsprogrammet betonas vikten av att fetma-behandlingen ska följas och utvärderas kontinuerligt. För att underlätta utvärderingen vid
farmakologisk behandling finns ett kvalitetssäkringssystem som på ett enkelt och övergripande sätt sammanställer behandlings-resultatet.

– Sjukvårdsbaserad behand-ling ska alltid övervägas för patienter med fetma (BMI 30), men också för patienter med övervikt (BMI 28) och minst en riskfaktor, exempelvis högt blod-tryck eller typ 2 diabetes (vuxendi-abetes), menar Thomas Kjell-ström.

Fakta: Övervikt eller fetma
Fetma mäts i Body Mass Index (BMI); vikten dividerat med längden i kvadrat (kg/m2). Grän-sen för övervikt går vid 25 BMI, och gränsen för fetma går vid 30 BMI.
På Internet finns flera sajter
med BMI-mätare, exempelvis
www.netdoktor.se och
www.roche.se
Red

 

Vänsterpil Tillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info][Redaktionen][Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan