Arkiv alla nyheter

Norrbottens län på andra plats på insulinpumplistan – se alla regioners procent pump av typ 1 diabetespatienter

Norrbottens län placerar sig på andra plats på listan över de landsting som ger sina diabetespatienter tillgång till insulinpump. Bara Skåne ger insulinpump åt fler patienter med typ 1 dibetes.

alt
Fakta

Andel av patienter med typ 1-diabetes som har insulinpump (procent):

Skåne 26,3  procent

Norrbotten 25,9

Gävleborg 24,2  
Halland 23,9  
Västernorrland 23,8 
Dalarna 23,4

Jämtland 22,4  
Kalmar 22,2  
Västerbotten 21,0  
Uppsala 20,3

Värmland 19,8 
Jönköping 19,7 
Västra Götaland 19,6  
Sörmland 18,4

Gotland 18,2  
Kronoberg 17,1 
Stockholm 16,0 
Blekinge 15,3

Västmanland 15,1  
Östergötland 10,3

Örebro 10,0

Hela riket 19,2

Siffrorna gäller 2011. Uppgifterna från Örebro län och Östergötland är något osäkra.

Källa: Nationella diabetesregistret (TT)

Att ha insulinpump som hjälpmedel vid typ  1-diabetes är vanligare bland kvinnor än män.
– Det kan bero på om man har ett yrke där det är olämpligt att ha en pump på kroppen, säger Fredrik Löndahl i Diabetesförbundet.

En ny studie visar stora skillnader i användningen av insulinpump, som är ett bra sätt för personer med typ 1-diabetes att få jämn blodsockernivå och bra HbA1c.

Att det skiljer mellan sjukhus är känt. Enligt Nationella diabetesregistrets statistik varierade användningen 2011 från cirka tio procent i Örebro län och Östergötland till runt 26 procent i Skåne och Norrbotten. Olika resurser och direktiv inom vården ligger bakom, tror Marcus Lind vid Sahlgrenska akademin.

Slangen kan fastna
Det är svårare att förklara varför insulinpump är omkring 50 procent vanligare hos kvinnor än män, både i nationell statistik och på tio studerade sjukhus. Lind tror inte att fler kvinnor erbjuds pumpen.
Fredrik Löndahl, ordförande i Diabetesförbundet, ser flera tänkbara orsaker.
–  Det är kanske inte så bra att ha insulinpump om man är hantverkare eller byggjobbare. Det finns ju en slang till kroppen som ganska lätt kan fastna och slitas av, om man har otur. Men kvinnor kan också vara mera upplysta om hur pumpen fungerar och ska skötas, säger han till TT.

En tredje skillnad är att patienter i åldern 20–30 år får insulinpump dubbelt så ofta som de mellan 40 och 60, på tio studerade sjukhus.

Minskar skaderisk
Nu planeras en ny studie av varför variationerna är så stora. Cirka 50  000 svenskar har diabetes av typ 1, tidigare kallad barn- och ungdomsdiabetes. En jämn blodsockernivå minskar risken för komplikationer, som ögon- och njurskador, hos dessa patienter.

– Om en stor andel av patienterna tycker att behandlingen inte fungerar i vardagen, eller inte vill ha den, då är det väldigt viktigt att göra den smidigare och mera anpassad till olika grupper, säger Marcus Lind.

Micke Larsson/TT
Nyhetsinfo
I samband med Nationella Riktlinjer från Socialstyrelsen 2010 för diabetes diskuteras att insulinpump-behov motsvaras av en siffra på ca 30% för patienter med typ 1 diabetes.
www red DiabetologNytt
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp