Till Socialdepartementet
Socialminister Göran Hägglund
TLV´s uteslutning av insulinpumpar ur förmånssystemet kommer att ge en ojämlik vård av patienter med diabetes
TLV och tidigare Läkemedelsförmånsnämnden har sedan 15 år tillbaka betraktat insulinpumpar såsom hjälpmedel ingående i förmånssystemet. Efter en egen omtolkning av lagen under våren 2011 anser TLV nu att pumpar inte längre kan betraktas som förbrukningsartiklar med hänsyn till att de har ”för lång livslängd”. Beslutet planerades att träda i kraft januari 2012 men efter massmediala protester från patientorganisationer och profession har TLV skjutit upp sitt beslut till år 2013.
Dagens problem är att TLV för närvarande inte prövar nya ansökningar avseende pumpar med hänvisning till ovanstående. Detta innebär att TLV i praktiken redan själva genomfört en förändring av praxis trots löfte till patientorganisation, profession och landstingsföreträdare om att detta skulle ske först 2013. Den tekniska utvecklingen går snabbt inom området men den uppkomna situationen innebär att utvecklingen nu står stilla i Sverige, både vad gäller införande av förbättrad och förenklad teknik och införande av prissänkta pumpar.
TLV anser att ansvaret för insulinpumparna fr o m år 2013 ska ligga på de enskilda landstingen. Upphandling av insulinpumpar sker för närvarande i endast 3 av de 21 landstingen. Detta vållar redan nu bekymmer – landsting med upphandling är osäkra om de kan upphandla nya ej TLV-godkända insulinpumpar – och de andra saknar helt sådana möjligheter. TLV avser att varje landsting för sig fr o m år 2013 har att besluta om vilka indikationer som ska föreligga för pumpar, göra upphandling och stå för kostnaden. Upphandling av pumpar sker i vissa fall redan nu av landstingen som också svarar för kostnaderna dock med den viktiga aspekten att detta sker på basen av ett nationellt beslut om att pumpar är ett för patienten kostnadsfritt hjälpmedel. Om varje landsting har att ta ställning till om insulinpumpar överhuvudtaget ska erbjudas patienter med diabetes, om vilka indikationer som ska gälla samt vilka krav som pumparna ska uppfyllda befarar vi på goda grunder att flera landsting kommer att prioritera bort medicintekniska produkter till förmån för dyra läkemedel eftersom dessa poster hanteras i samma budget. Tillgången till insulinpumpbehandling kommer därför att vara avhängigt av bostadsort och patienternas privata ekonomi. Sverige kommer därmed inte att kunna säkerställa god och jämlik vård över landet. Separata upphandlingar är dessutom i sig personalkrävande procedurer som ofta kompliceras av överklaganden och leder till utdragna processer som vare sig gagnar landsting eller patienter.
Företagen och industrin kommer i detta system inte att prioritera Sverige för att införa nya produkter och metoder, ett problem som redan nu finns inom klinisk forskning och läkemedelsprövning. Sverige har tidigare legat i forskningsfronten för tekniska innovationer vilket bidragit till industriell läkemedels– och produktutveckling. TLV´s planerade beslut kommer att motarbeta den strävan som finns inom regeringen att stimulera sådan forskning och utveckling.
Vi föreslår därför att TLV eller annat nationellt organ prövar vilka pumpar som ska ingå i förmånssystemet, kvalitetssäkrar och gärna även upphandlar dessa insulinpumpar jämte andra medicin-tekniska produkter inom diabetesvården för att säkerställa en god och jämlik vård över hela landet. Från professionens sida deltar vi gärna i att ta fram riktlinjer för förskrivning.
Sverige ska som andra länder i Europa ha en fungerande nationell subventionsmyndighet vilket också är ett krav från IDF (Internationella diabetes Federationen). Detta är dessutom nödvändigt för att garantera lika tillgång av tekniska hjälpmedel för alla och för att framledes kunna hålla Sverige kvar som en nation i framkanten av klinisk behandling och produktutveckling.
Vi som dagligen behandlar patienter med diabetes – ber om ett möte för att få diskutera dessa för den svenska diabetesvården så viktiga förhållanden.
2011-11-01
Professor Mona Landin-Olsson, Ordförande Svensk Förening för Diabetologi
Docent Svante Norgren, Ordförande Barnläkarföreningens delförening för endokrinologi och diabetes
Dietist Gunilla Willsteen, Ordförande Diabetesektionen i Dietisternas Riksförbund