Arkiv alla nyheter

Den 14 november är det Världsdiabetesdagen – och 90 år sedan insulinet upptäcktes

 

Den 14 november är det Världsdiabetesdagen

1. Flera idrottsarenor och mässbyggnader i Sverige är upplysta i blått den dagen, exempelvis Scandinavium i Göteborg, Globen i Stckholm, etc etc

2. Det är 90 år sedan insulinets upptäckt. Världsdiabetesdagen firas den 14 november till minne av läkaren Frederick Banting som föddes denna dag.

1921 upptäckte han insulinet tillsammans med Charles Best. 1923 var Lilly först med att tillverka insulin för allmänt bruk. Samma år fick Frederick Banting Nobelpriset i medicin tillsammans med John Macleod. De två andra stora insulinproducenter i världen är Sanofi Aventis och Novo Nordisk.

3. Dagens Medicin har ett symposium med anledning av Världsdiabetesdagen. Här finns fortfarande platser. Deltag utan att betala – se nedan, speciellt erbjudande för Dig.

Dagens Medicins konferans i Sthlm på Världsdiabetesdagen, Deltag utan kostnad istället för at betala. Erbjudande nedtill:

På Världsdiabetesdagen arrangerar Dagens Medicin konferensen tillsammans med det Nationella Diabetesteamet den 14 november på Courtyard by Marriot i Stockholm. Syftet är att belysa hur diabetesvården i Sverige kan utvecklas och förbättras, bli ännu bättre.

Vi kan erbjuda en kostnadsfri gästplats för Dig som är verksam inom diabetesteamet på Din diabetesmottagning eller vårdcentral.

Anmäl Dig via programsidan med gästkoden 2487.

Här är länk till hela programmet för dagen – och här kan Du anmäla Dig

http://www.dagensmedicin.se/seminarier/varldsdiabetesdagen-2011/

Bästa hälsningar
Maja Florin
utvecklingschef
Dagens Medicin
113 90 Stockholm

För att lyfta frågan om diabetes i samhället och för att skapa utrymme för bättre diabetesbehandling har Barndiabetesfonden en stor välgörenhetskampanj där man vill uppmärksamma politiker, näringslivsrepresentanter och andra viktiga aktörer i samhället på hur diabetesvården i Sverige kan utvecklas och förbättras.

Läs mer på
http://mailweb.no/lilly/gpokt28/sid12-13.pdf

4. Flertalet städer och kommuner i Sverige har i samband med världsdiabetesdagen olika aktiviteter med föreläsningar eller events via oftast patientdiabetesförening tillsammans med diabetesprofessionen exempelvis på Östra Nordstan i Göteborg med fri blodsockertagning för de som vill och information om diabetes typ 1 och typ 2.

5. Internationella Diabetesfederationen (IDF) har via sina kontakter ordnat så att ett 1000-tal byggnader världen över är upplysta i blått, exempelvis i Sydney Australien Operahuset etc.

6. FN har nyligen deklarerat att diabetes kräver speciella ”actions”, åtgärder med forskning och klinik för att förebygga insjuknande och för att underlätta på olika sätt för patienter med diabetes, för att förhindra komplikationer.

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt

 

Publicerad: |2011-10-28|

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp