Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

 

Motorsåg värmer livlös mätare

Bert Dahlberg från Örnsköldsvik har tröttnat på pratet om att människor med diabetes ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt. - Vi har ju inte ens basala möjligheter att kolla blodsockret utomhus, utan måste hålla oss inne i 20 plusgrader, säger han.

- Jag är ofta utomhus, jobbar i skogen emellanåt med motorsåg. Det finns inga fickor i munderingen som kan isolera blodsockermätaren från kylan, så enda sättet att kolla blodsockret ute i skogen är att ha mätaren i en plastpåse, köra motorsågen på fullvarv och rikta heta avgaser mot ´mätarfanskapet´. Bert Dahlberg är pumpbärare och insulinkänslig och bor i Bredbyn utanför Örnsköldsvik. Hans blodsocker svänger och måste testas många gånger per dygn. Först några elementära fakta om själva blodsockermätarna.
Om de under en längre tid förvaras i minusgrader bildas kondens. Mätprocessen går allt långsammare för att till slut helt upphöra. Batteriernas effekt minskar också gradvis i kyla. Rent allmänt gäller att ingen apparat klarar att mäta blodsockret i temperaturer under nollstrecket och de flesta kräver åtminstone fem-sex plusgrader för att fungera. Orsaken är att den elektrokemiska reaktionen som mätarna använder bygger på att man tillsätter enzymer för att blodsockret ska oxidera. Då frigörs elektroner, som räknas och omvandlas till ett millimolvärde. Eftersom enzymet arbetar långsammare om det är kallt ute och inte alls vid minusgrader sker ingen oxidation då. För att Bert och alla andra som mäter blodsocker utomhus ska få en mer översiktlig bild av hur de olika mätarna fungerar i olika temperaturer har redaktionen ställt frågan "Hur kan era mätare tillgodose önskemålet om att testa blodsockret i kyla, runt nollstrecket och i minusgrader?" till företagen via e-post. Nedan redovisas skriftliga svar från varje företag.

Life-Scan Johnson & Johnson AB:
Våra teststickor och mätare tål minusgrader (om man är ute i kallt väder) men för att användas måste både mätare och teststickor ha minst temperaturen 6° (mätaren säger till om temperaturen är för låg).

Roche Diagnostics Scandinavia AB:
När det är kallt ute gäller det att se till att mätaren OCH testremsorna förvaras varmt, nära kroppen. Det går att snabbt genomföra ett test när det är kallt ute om mätaren är varm och man inte har den ute i kylan onödigt länge. Accu-Chek Compact Plus är den mätare som man snabbast genomför ett test med. Man behöver inte plocka med testremsor som ska stoppas i mätaren, utan i stället ladda provtagaren, mata ut remsan, sticka, applicera blod och vid väldigt kallt väder stoppa in mätaren under jackan medan resultat "räknas ut". Om mätaren skulle vara för kall går det inte att genomföra testet utan då visas ett felmeddelande.

EveryMed AB:
Är det kallt ute är man nödgad att till exempel ha mätaren i armhålan ett tag så den blir varm och för att få ett så bra värde som möjligt ska man försöka mäta sig "innanför jackan". Gärna blåsa varmluft med munnen på testelektroden där man applicerat blodet. Värdena blir dock ej helt pålitliga.

HemoCue AB:
HemoCue Monitor kan förvaras i -20° till +40° C och tillhörande kuvetter i +15° till +30° C. Om inte instrumentet är tillräckligt tempererat ger det en felkod och alltså inget resultat alls.

Haemedic AB:
GlucoSure Plus har en arbetstemperatur mellan +14° och +40° C, och GlucoSure Extra +10° till +40° C. Våra mätare visar en termometer/felkod på skärmen om mätningen utförs utanför angiven arbetstemperatur eller om mätaren är kallare eller varmare än denna. Teststickorna kan förvaras mellan -20° och +50° C, om de före användning, dvs före öppnandet av teststicksburken, återtar arbetstemperatur. Detta kan ta 20-30 minuter.


Medtronic AB:
Paradigm Real-Time insulinpump har en inbyggd CGM-funktion. Det innebär att man kan testa sina glukosvärden kontinuerligt. Till pumpen behövs då en sensor och en sändare. Dessa två tillbehör ingår dock inte i läkemedelsförmånen. Värden uppmätta kontinuerligt enligt denna metod kan inte ersätta vanliga blodsockertest, som har högre säkerhet. Företaget säljer inte vanliga blodsockermätare.

Bayer Health Care:
Det är viktigt att låta mätarna temperaturutjämna i ca 20 min om man kommer från kylan in i värmen.

Abbott Scandinavia AB:
Våra mätare klarar att förvaras i extrema temperaturer, d v s från -20° till +55° C. Användningstemperaturen har desto mindre intervall, då elektroniken i mätaren har svårt att fungera under +5° C. Likaså är det för teststickorna. De innehåller enzymer och för att mätningen ska bli tillförlitlig är det viktigt att teststickorna både förvaras och används inom intervallet +5 till +40° C. Inom detta intervall fungerar också mätaren bäst.

Tamro MedLab AB:
Mätaren bör förvaras i rekommenderad arbetstemperatur. Orsaken är att displayen kan påverkas, som t ex när mobiler blir för kalla och bara delar av siffrorna kan visas. Teststickorna som tillhör Glucocard X-meter kan användas även om de vistats i temperaturer nedåt -20° C, så länge som de inte utsatts för kondensation. Vår insulinpump Dana Diabecare har en inbyggd blodsockermätare, men teststickorna fungerar på likartat sätt som andra stickor och testet måste därför göras inom temperaturintervallet +8 till +30°.

A.Menarini Diagnostics:
Såväl mätare som teststickor måste hålla rekommenderad temperatur. Den omgivande luften kan ha annan temperatur. Teststickorna till mätaren tål förvaring ned till +2° C. Till hösten lanserar företaget en uppföljare till sin mätare som kan användas i temperaturer mellan +5 och +45° C.
Företagen tipsar om att förvara utrustningen nära kroppen, kanske värma mätaren i armhålan innan den används och testa i skydd av jackan. Vad säger då Bert Dahlberg om de svar han får? - Kan man fara till månen och sätta gubbar dit men inte få till en blodsockermätare som fungerar när det är två grader kallt, det tycker jag är uschligt. Han har prövat att stoppa mätaren i fickor men i 15 minusgrader fungerar inte det heller. - Och hur lättsamt är det att stoppa den i armhålan när man är klädd som en michelingubbe? Nej, företagen prioriterar inte det här problemet, diabetiker ska inte vistas utomhus när det är kallt. Nöden är uppfinningarnas moder, lyder talesättet: - Jag får väl fortsätta att använda motorsågen och hetta upp fanskapet, eller trycka den mot värmefläkten på traktorn, föreslår Bert.

Ensidig uppvärmning ger mätfel
Enligt Gunnar Nordin, VD på EQUALIS*, är det mycket viktigt att apparaten och teststickorna har samma temperatur vid mättillfället. - Vistas man utomhus och kommer in i värmen med kall mätare och kalla testremsor så blir testremsorna rumsvarma snabbare än apparaten. Mäter man under den tid apparaten och teststickorna har olika temperatur kan man få fel resultat, säger han. Det finns en inbyggd temperaturkorrigering i mätarna och den "överdriver" när apparat och stickor befinner sig i otakt temperaturmässigt. På samma sätt kan det bli fel om man är ute i kallt väder och värmer upp apparaten men inte stickorna. Såvitt Gunnar Nordin känner till finns ingen pågående forskning i Skandinavien om temperaturneutrala metoder att mäta blodsocker. - Men frågan är intressant.

Ann-Sofi Lindberg. Publiceras med tillstånd av författare och tidskriften Diabetes.

* Extern kvalitetssäkring inom laboratoriemedicin i Sverige

 

|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com