Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi

Klassifikation av diagnoser och åtgärder vid diabetes

Den nya diagnosklassifikationen ICD-10 skall börja användas 970101 i Sverige. Detta har föranlett en allmän översyn hur diagnoser och åtgärder skall kodifieras.

Aktuella möjligheter och problem med hänsyn till klassifikationsutveckling är:

  • Introduktion av datajournal på sjukhus och i primärvård pågår och torde vara helt genomförd under de närmaste åren
  • ICD-10 har en betydligt mer preciserad diagnosklassifikation och kodning än ICD-9
  • När verksamheten förs över från en klinik till en annan - eller från sjukhus till primärvård - krävs överblick, som endast kan uppnås genom ett sammanhållet diagnossystem.
  • För jämförelse mellan olika verksamheter - t ex i samband med klinikrevision - är det väsentligt med gemensamt diagnosbegrepp och gemensamma klassifikationskriterier. Diagnossättning efter enhetlig modell måste därför i vårdenhetens verksamhet ske i samma former antingen patienten tas emot i konventionell sluten vård eller i t ex dagsjukvård respektive vid besök på olika typer av mottagningar.
  • Psykiatriavsnittet av ICD-10 har en utvecklad beskrivning av de kriterier, som konstituerar olika diagnoser. Sådana kriterier saknas inom övriga avsnitt. Beträffande kvantitativt och ekonomiskt speciellt intresanta diagnoser - t ex diabetes - finns behov av nationellt förankrade kriterieförteckningar.
  • DRG-utvecklingen hämmas av att den enskilda resultatenheten kan ha intresse att manipulera klassifikationer för egen ekonomisk optimering. Detta motverkas genom möjlighet att följa diagnos- och åtgärdsrelaterade kostnader för den enskilda individen hos olika resultatenheter och huvudmän - i första hand landsting och primärkommuner men om möjligt också inom försäkringskassornas verksamhet.

En generell registrering av diagnosrelaterade kostnader skulle ge ett utomordentligt underlag för optimal sjukvårdsplanering.
Med anledning av dessa överväganden har Svensk Internmedicinsk Förening (SIM) i samarbete med specialistföreningarna, vars verksamhet i olika former är integrerade i medicinklinikerna, tagit fram ett gemensamt klassifikationsunderlag för klinisk praxis. Detta arbete har i viss utsträckning samordnats med pågående State of the Art beskrivningar. Svensk Förening för Diabetologi (SFD) har genom sin styrelse medverkat med att utveckla avsnittet om klassificering av diabetes, varvid speciellt intresse har ägnats åt lämplig kodning av komplikationer med en detaljeringsgrad utöver vad som anges i ICD-10, samt åt att ange kriterier för olika typer av diabetes och diabeteskomplikationer.

Jönköping och Lund
Sven Nilsson och Peter Nilsson

distriktsläkare Peter Nilsson
Vårdcentralen
Skolg 1
240 10 Dalby
fax 046 176194
VänsterpilTillbaka till "Sett & Hört"

[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört]     [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum]
Till Förstasidan