Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Kokböcker

Njuta, Njuta två.
Två kokböcker utgivna av Parke-Davis och Pfizer, recepten är framtagna av kocken Fredrik Eriksson och kontrollerade med avseende på fettinnehåll och fettsyrasammansättning, årtal för utgivning saknas.
Här varvar man sunda lättlagade recept med tips och råd om hur man lever hälsosammare som t ex ta trapporna i stället för hissen, ät enligt tallriksmodellen etc. I Njuta två är recepten medelhavsinspirerade. Alla recepten är illustrerade med aptitliga färgfoton, varvade med bilder från Medelhavet på båtar, olivlundar, stränder mm. En del av ingredienserna är förhållandevis dyra och finns inte alltid tillgängliga i livsmedelsaffären utanför storstaden.


Ja tack, mat för diabetiker och alla andra
Utgiven av ICA bokförlag, 1999, recepten är framtagna av kocken Malin Söderström, faktagranskade och näringsberäknade av Akademiska sjukhuset, Uppsala. Utdelad av SmithKline Beecham.
Boken rymmer ett 50 tal recept som alla är näringsberäknade, allt ifrån smårätter, huvudrätter till desserter. En del av recepten är ganska komplicerade och tar tid att laga, de flesta ingredienserna finns i vanliga livsmedelsaffärer, vissa råvaror får köpas i specialaffär, som t ex den färska fisken. Vissa av recepten är illustrerade av aptitliga färgfoton. Recepten är varvade med en del fakta och tips hur man lever hälsosamt men ändå gott.


Rössners kokbok, smalmat för läckergommar
Utgiven av Brombergs bokförlag 2001, författare Stephan Rössner. Utdelad av SmithKline Beecham
Boken tar upp enkla lättlagade rätter med få råvaror som oftast finns i en vanlig livsmedelsaffär, recepten är fettsnåla. Rössner tillagar allt från grönsaksrätter, fisk, kött, fågel, soppor, såser, efterrätter till festmenyer. Vissa av recepten är illustrerade med färgglada foton. Rössner inleder boken med fettfakta och vad som är viktigt att tänka på vid matlagning. Recepten är inte granskade eller näringsberäknade.


Kombinera mat och vin
(döljs under bokomslaget "Kocka med Lifescan"). Utgiven av Kakao förlag, 2000. Utdelad av Lifescan.
En kokbok som inte alls har med diabetes eller hälsosam livsstil att göra. Här presenteras recept på förrätter, huvudrätter och desserter och vilka sorts viner dessa kan kombineras med. I och för sig intressant om man är intresserad av viner men har som sagt var inget med diabetes att göra.


Konditorns bästa
(döljs under bokomslaget "Baka med Lifescan"). Utgiven av Albert Bonniers förlag, 1999. Utdelad av Lifescan.
En bok med recept på allt ifrån vetebröd, småkakor, pajer och tårtor, har inte alls med diabetes eller hälsosam livsstil att göra. Kort och gott: "En bok för kakmonster".


Blodsockerblues - en bok om glykemiskt index
Utgiven av fitnessförlaget, 2002, författare Fredrik Paulún. Utdelad av Novo Nordisk Kan köpas via www.bokus.se för 119 kr eller www.fitnessforlaget.se för 195 kr
En bok som man inte i egentlig mening kan kalla kokbok, visst finns här mycket olika recept och tips på mat, men boken handlar framförallt om GI (Glykemiskt index) och hur du med hjälp av GI- metoden tar kontroll över ditt blodsocker, förebygger hjärt-kärlsjukdom och minskar i vikt.
En bok för alla som är intresserade av träning, viktminskning och blodsocker. Varje kapitel i boken börjar med en faktaspäckad del och avslutas med en sammanfattning och referenser. I kapitlet om GI och diabetes har författaren vissa påståenden som det inte finns vetenskapligt belägg för, men som sagt, boken är väl läsvärd.


Utemat - kokbok för strand, picknick och trädgård - den goda utematen
Författare är kocken Jakob Sörensen, utgiven 2004, recepten är granskade av dietist Gunilla Willsteen. Utdelad av Novo Nordisk.
En kokbok med recept på rätter som kan tillagas och avnjutas utomhus så väl som inomhus, allt ifrån tilltugg, bröd, fisk, kött såser och efterrätter. Råvarorna är inte de allra billigaste och kan på mindre orter vara svåra att få tag i men recepten är relativt lättlagade. Dietistens råd för den som har diabetes är: minska på mängden omättat fett i receptet och komplettera gärna med färska fiberrika grönsaker.


Mat för liv och lust
Utgiven av Albert Bonniers förlag, 2004, 3:e uppl, författare är dietisterna Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg. Kan köpas via www.bokus.se för 217 kr (ny uppl kommer 200606).
En kokbok som varmt kan rekommenderas till alla som vill och måste ändra sin livsstil. En bok som bör finnas på alla mottagningar och vårdcentraler där man samtalar med patienter om mat och livsstil. Boken börjar med faktaavsnitt om diabetes, hjärtkärlsjukdom och övervikt, sedan kommer receptdelen med enkla lättlagade och näringsberäknade recept med ingredienser och råvaror som alla har råd med och kan köpa i de flesta livsmedelsaffärer.

Agneta Lindberg

Värderingarna efter varje skrift är Agneta Lindbergs personliga värdering.
För DiabetologNytt

|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com