Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Diabetes och ADHD – en utmaning

Rapport från SFDs höstmöte oktober 2011

Dubbeldiagnoser och diabetes hos riktigt gamla, var två områden som togs upp då Svensk förening för diabetologi, SFD, hade sitt årliga höstmöte i Stockholm, 20-21 oktober.
Livet är väldigt tufft för den som har diabetes och en neuropsykiatrisk störning som adhd. Här krävs initiativ från vårdgivaren att hitta sätt som hjälper patienten att ta hand om sig.
Maria Kristensen, överläkare i psykiatri inom kriminalvården och på den neuropsykiatriska specialistenheten vid Danderyds sjukhus samt psykologen Julia Alfredsson från samma specialistenhet, berättar om vad adhd är och hur man genom stöd och bemötande kan förbättra diabetesvården för dem som har dubbeldiagnosen.
Adhd finns i alla åldrar och det finns en hög grad av ärftlighet. När man har adhd har man svårt att koncentrera sig och skapa struktur i sin vardag. Det är svårt att sitta still och hejda sina impulser.
– Vissa funktioner i hjärnan är slumrande och därför är uppmärksamheten hos de här personerna nedsatt, säger Maria Kristensen.
– Man kan sitta framför datorn och allt runt omkring försvinner totalt. Tiden går och middagen som skulle göras glömdes bort, likaså att det var länge sedan man borde ha gått och lagt sig. Eller så kan ett avtalat möte helt glömmas bort trots att man varit ute i god tid, säger hon och ger ytterligare ett exempel: ’okej, en halvtimma kvar till mötet.
Då går jag in på Åhléns en stund.’ Tiden försvinner och helt plötsligt har två timmar gått.

Hjälp att organisera
Att ta hand om sin diabetes när man också har neuropsykiatriska problem är svårt om man inte får hjälp att strukturera. Blodsocker ska testas, mediciner och insulin ska tas, man ska motionera lagom – inte hysteriskt mycket eller inte alls.
Man ska öppna posten så att man ser att man har fått en tid hos sin diabetesläkare och man ska dessutom komma ihåg tiden. För att inte tala om att planera måltider och vara flexibel med sina insulindoser efter både mat och fysisk aktivitet.
För den som har adhd är det oerhört komplicerat att få en dag att fungera som börjar med att det är svårt att ta sig upp ur sängen, berättar Julia Alfredsson. Man glömmer bort att äta, handla, tvätta, hämta barn på dagis – allt som hör till vardagen.

ADHD och autism
Lägg till det faktum att adhd och autism är en mycket vanlig kombination där autismen präglas av extra känslighet för smärta och svårigheter med flexibilitet. Vid autism har man dessutom en begränsad repertoar av beteenden och intressen.
– Jag hade en patient som blev jätteglad när han fick diabetes. Han tyckte det var toppen att få använda sig av sitt specialintresse, nämligen tabeller som han noga förde in sina blodsockervärden och medicindoser i, berättar Maria Kristensen.

Konkreta expertråd
När Julia Alfredsson tar plats i talarstolen, levererar hon många råd om hur man som diabetesläkare kan ta hjälp av ett genomtänkt bemötande av en patient med adhd.
– Förvänta er ett annorlunda tankesätt och varierande funktionsnivå, säger hon. Sitter patienten och tittar ut genom fönstret kan jag lova att ingenting av det du säger går in.

  • Skicka information i förväg om vad ni ska ta upp på besöket.
  • Boka in patienten samma veckodag och tid som tidigare. Det är en fördel att ta med en anhörig.
  • Hur vill patienten bli påmind om besöket, sms, mejl?
  • Var tydlig, ge skriftliga instruktioner om doser, provtagning etc.
  • Engagera patienten för att skapa motivation, samarbeta.
  • Bryt ned behandlingsmålen till konkreta beteenden. Kom på eventuella fallgropar och problemlös tillsammans.
  • Ta en sak i taget, använd bilder och prata mindre.
  • Hjälp till att hitta vardagsrutiner för att storhandla, träna, planera måltider och mellanmål, testa blodsockret och uppmana till att använda kalendern.
  • Sammanfatta och kolla att patienten är med på noterna, se till att han/hon tar med sig informationen hem. Patienten kan fota informationen med sin mobil då bildminnet funkar bättre än hörselminnet.

Text: Maria Sjöström

Ur Leva med Diabetes
nummer 8-11,
Storstockholms Diabetesförenings medlemstidning.

Publiceras med tillstånd av
tidskrift och författare.


|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com