Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Recension:

1."Rätt på Rätt sätt"

2. "Att vara fri och höra till – om viljan att vara sig
själv och viljan till anpassning"Läcker och pedagogisk kokbok vid gastropares.
Rätt på Rätt sätt, heter fyndigt den helt nyutkomna kokboken vid fördröjd magsäckstömning av dietist Eva Olausson, verksam vid diabetescentrum på Sahlgrenska sjukhuset. Hon visar med pedagogiska bilder hur magen normalt ska arbeta och hur den fungerar vid nedsatt motilitet samt redogör för orsak och symtom vid dessa besvär.

Mat med liten partikelstorlek
Gemensamt för kostråden är att partikelstorleken på maten ska vara så liten att den kan passera nedre magmunnens springa på 1-2 millimeter. Detta för att inte orsaka att maten ligger kvar för länge i magsäcken, vilket kan ge symtom som smärta, uppkördhet, illamående, kräkningar, förstoppning m m.


Underlättar valet av maträtt
Ett bra exempel på mat som är lätt att sönderdela är en kokt potatis, dvs man ska kunna mosa maten med en gaffel. Eva har graderat olika mat som är svårsmält, mindre svårsmält respektive lättsmält, vilket underlättar valet av olika maträtter. Hon ger också exempel på olika menyer.
Kokboken är indelad i följande receptavsnitt:

  • soppor
  • grönsaksrätter
  • fiskrätter
  • kyckling- och kötträtter
  • såser och slutligen
  • efterrätter.


Passar till vardag och fest
Recepten är välarbetade och passar såväl till vardag som till fest. Fotografierna är läckra och det är en njutning att se hur goda dessa finfördelade rätter kan se ut och även smaka bra!
Vad jag saknar är ett register över receptavsnitten, vilket klart underlättar att slå upp olika recept. Efterrätterna gör att snålvattnet börjar rinna. Frågan är om det är nödvändigt att både använda socker och sötningsmedel i recepten.
Vid diabetes har man ofta vant sig av vid att äta så sött. Kanske kan vissa recept med fet/rökt fisk, lättmajonnäs och avokado upplevas som väl mäktiga för vissa, så viktigt är att poängtera de individuella variationerna. 60 av de 80 recepten är näringsberäknade och ska innehålla en fetthalt överensstämmande med den man går ut med till alla diabetespatienter.

Rekommenderas till alla dietister
För att kunna hjälpa patienter med gastropares, vare sig de har diabetes eller ej, rekommenderar jag att varje dietist, som jobbar med dessa patienter, bör ha ett ex av denna kokbok på sin expedition !
”Rätt på Rätt sätt” går att beställa via mail: ev.olausson@telia.com till en kostnad av 390:- inklusive moms och frakt.

Yvonne Barck-Holst, dietist


[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan - Diabetolognytt.com