Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Utmärkt svensk vetenskaplig uppsats
inom diabetesområdet 2003


Svensk Förening för Diabetologi med ekonomiskt stöd av Pfizer väljer årligen ut en vetenskaplig uppsats som publicerats förutvarande år och utser den till ”Utmärkt svensk vetenskaplig uppsats inom diabetesområdet”. Stipendiet utgörs av äran, diplom samt 25.000 kronor.

Vinnare av utmärkelsen för 2003 är:

Marie Guldstrand, Danderyd

för uppsatsen ”Improved beta-cell function after standardized weight reduction in severely obese subjects” som publicerades enligt följande: Am J Physiol Endocrinol Metab 2003;284:E557-565.

Nominerade uppsatser har bedömts av: Peter Engfelt, Örebro, Ulf Smith, Göteborg,
Jan Eriksson, Umeå och Göteborg, Björn Eliasson, Göteborg

Vid Svensk Förenings för Diabetologi Vårmöte i Växjö fanns det möjlighet att
ta del av en kort sammanfattning av denna artikel.

Björn Eliasson, Vetenskaplig sekreterare i Svensk Förening för Diabetologi

Förtjänstfulla avhandlingar

Svensk Förening för Diabetologi väljer årligen ut två avhandlingar bland de som producerats
förutvarande år och utser dem till ”Förtjänstfulla avhandlingar inom diabetesområdet”,
inom klinisk respektive experimentell diabetologi.

De avhandlingar, utan rangordning, som vunnit utmärkelsen för 2003 äro:

Björn Zethelius, Uppsala

för avhandlingen ”Proinsulin and insulin sensitivity as predictors of type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Clinical epidemiological studies with up to 27 years of follow-up”.

Majid Kalani, Stockholm

för avhandlingen ”Diabetic skin microangiopathy: Studies on pathogenesis and treatment”.

Priset utgörs av äran, diplom samt 10.000 kronor vardera. Uppdelningen klinisk och experimentell används dock inte i år eftersom antalet utpräglat experimentella avhandlingar varit minimalt.

Avhandlingarna har bedömts av personer ur denna skara:
Peter Engfelt, Örebro, Ulf Smith, Göteborg, Jan Eriksson, Umeå och Göteborg,
Ulf Adamson, Danderyd, Björn Eliasson, Göteborg

De av dessa fem som varit jäviga på något sätt har inte fått rösta på ”sina” projekt.
Avhandlingarna har poängsatts och de två bland 2003 års avhandlingsskörd som nått de
högsta medelvärdena har vunnit.

Vid Svensk Förenings för Diabetologi Vårmöte i Växjö den 14/5 fanns möjlighet att ta del av korta sammanfattningar av dessa avhandlingar.

Björn Eliasson, Vetenskaplig sekreterare i Svensk Förening för Diabetologi

Årets Diabetessjuksköterska

Marianne Olsson

medicinkliniken SÄS Borås utsågs till årets diabetessjuksköterska i samband med SFSD´s symposium den 29-30/3. Utmärkelsen delas ut av Bayer i samarbete med SFSD. Motiveringen lyder: Årets diabetessjuksköterska har arbetat som diabetessjuksköterska i Borås sedan mitten av 1980-talet och har betytt mycket för diabetesvården i Borås med omnejd. Hon är engagerad, kunnig, har en gedigen erfarenhet, är initiativrik och lätt att samarbeta med. Hon tycker om arbetet med patienterna, men har dessutom velat påverka vården, vilket lett till att hon engagerat sig på olika plan, t.ex. har hon sedan 1998 haft uppdrag som vårdkedjeledare för diabetesvårdkedjan i Borås-bollebygd- Ulricehamn- Tranemo. Hon har därigenom byggt upp samarbete och kvalitet i diabetesvården i samverkan mellan sjukhus, primärvård och kommun. Hon har även varit engagerad i regionens vårdprogramsarbete. Hon är mycket intresserad av utbildning och är en duktig pedagog, vilket märks både i utbildning för patienter och personal. Hon har även haft nära samarbete med högskolan ang uppdragsutbildningar i diabetesvård. Hennes engagemang har även lett till ett långvarigt samarbete med patientföreningen. Slutligen, skriver hennes medarbetare och kollegor, är Marianne en underbar medarbetare och väl värd utmärkelsen ”årets diabetessjuksköterska”
För SFSD - Britt-Marie Carlsson 2004-04-01


[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan - Diabetolognytt.com