Arkiv alla nyheter

TLV och insulinpumpsfrågan bevakas av Socialministern. Svar på riksdagsfråga

Svar på fråga 2010/11:656 av Eva Olofsson (V) Statlig subvention av insulinpumpar

Eva Olofsson har frågat mig vad jag avser att göra för att garantera att personer med diabetes även fortsättningsvis ska ha tillgång till insulinpumpar inom ramen för läkemedelsförmånen och att det ska vara lika för alla oavsett i vilket landsting man bor.

Jag vill understryka att den hälso- och sjukvård som erbjuds ska vara jämlik, av god kvalitet och ges efter behov till alla. Den ska även vara lätt tillgänglig, oavsett var i landet man bor. Hälso- och sjukvården är landstingsstyrd och det är, enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), landstingens ansvar att tillgodose behovet av hälso- och sjukvård.

Prissättning och godkännande av läkemedel och förbrukningsartiklar regleras i lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. I den finns angivet att det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som beslutar om vilka förbrukningsartiklar som ska subventioneras inom ramen för förmånssystemet. Den omprövning av insulinpumpar som nu genomförs har initierats av myndigheten. Den görs i dialog med Sveriges Kommuner och Landsting som själva har aviserat att insulinpumparna fortsatt kommer att vara subventionerade för patienterna.

Jag avser att följa denna fråga framöver.

Stockholm den 31 augusti
Göran Hägglund

Från www.riksdagen.se
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-09-02|

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp