Arkiv alla nyheter

Tungt bakslag för diabetesvaccin – Diamyd–diabetes-vaccin-projektet är delvis nerlagt

Tungt bakslag för diabetesvaccin
En halv miljard kronor och 17 år senare lägger läkemedelsföretaget Diamyd medical ner fas 3-studierna av preparatet Diamyd, ett vaccin mot typ 1-diabetes.

För Dagens Medicin uppger företagets vd Peter Zerhouni att ett dussintal anställda redan sagts upp och att samma öde väntar ytterligare cirka fem. Kvar blir cirka sju anställda i Sverige.

Resultat från flera fas 2- och 3-studier har inte visat positiva resultat för preparatet, som många satt sitt hopp till för att hjälpa barn med diabetes.

– Nu ska vi analysera resultatet närmare och se om den aktiva substansen kanske kan ges i högre dos eller tillsammans med något annat för att ha effekt, säger Peter Zerhouni och fortsätter:

– Vi lägger alltså ner fas 3-studierna men inte hela projektet.

I Sverige kvarstår en skånsk fas 2-studie där preparatet testas förebyggande på 50 barn med hög risk att utveckla diabetes typ 1. Resultat väntas om tre år.

Hur vanligt är det att forskning som kommit så långt som Diamyd gjorde utan resultat ändå kan nå framgång på något annat sätt?

– Jag har inga siffror på det, men finansmarknaden verkar inte tro att det är så vanligt, säger Peter Zerhouni med passning till företagets ras på börsen enligt Christina Kennedy Dagens Medicin.

Företaget uppger att man nu ska fokusera på verksamheten i USA med ett smärtläkemedel. Resultat från en fas 2-studie på cancerpatienter väntas kring årsskiftet, uppger Peter Zerhouni.

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-09-02|

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp