Arkiv alla nyheter

Vad kostar ohälsan – ekonomiska beräkningar och bedömningar

Den nya rapporten ”Ekonomiska beräkningar och bedömningar – kunskapsunderlag för Folkhälsopolitisk rapport 2010” ger en fördjupad beskrivning av vad ohälsan kostar i Sverige och hur mycket de rekommenderade åtgärderna skulle kosta statsfinanserna.

Rapporten ger en fördjupad kunskap och information

– Ohälsosamma levnadsvanor och olycksfall kostar 120 miljarder per år i Sverige. En stor andel av dessa kostnader kan sparas genom förebyggande och hälsofrämjande arbete, säger Sarah Wamala, generaldirektör, Statens folkhälsoinstitut.

I Folkhälsopolitisk rapport 2010 beräknade Statens folkhälsoinstitut de samhällsekonomiska kostnaderna för ohälsosamma levnadsvanor och olycksfall till minst 120 miljarder kronor per år (2009 års penningvärde). Den största andelen, 60 procent, utgörs av produktionsbortfall till följd av sjukdom eller för tidig död. Resten är kostnader som uppstår i t.ex. kommuner, landsting och för individerna själva.

En stor del av de totala kostnaderna beror på tobaks- och alkoholbruk, fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor. Enligt beräkningar kostar ohälsan som konsekvens av dessa samhället 55 miljarder kronor per år.

Statens folkhälsoinstitut presenterar ett 60-tal rekommendationer till framtida åtgärder i Folkhälsopolitisk rapport 2010. I det här kunskapsunderlaget visas ett fördjupat underlag för kostnaderna för att genomföra de rekommenderade åtgärderna. Statens folkhälsoinstitut bedömer kostnaden till 640-770 miljoner kronor.

Rapporten vill ge ett ekonomiskt underlag för beslut inom folkhälsoområdet. Arbetet har visat att det behövs mer forskning och ett fortsatt utvecklingsarbete i samverkan mellan myndigheter för att fastställa gemensamma metoder för kostnadsanalyser. Det finns få vetenskapliga studier som har studerat kostnadseffektiviteten inom folkhälsoområdet.

Rapporten är ett av 21 kunskapsunderlag för Folkhälsopolitisk rapport 2010.

För mer information:
Hela rapporten ”Ekonomiska beräkningar och bedömningar” finns tillgänglig på www.fhi.se.

Anita Linell, projektledare

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-09-01|

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp