Arkiv alla nyheter

TLVs förslag. Folkpartiet kristiska. Debattinlägg SvD. Oron måste tas på allvar.

Debattinlägg
dagens Svenska Dagblad

Insulinpumpar ska inte bli en plånboksfråga

Insulinpumparnas effektivitet och flexibilitet innebär en förbättring som i förlängningen minskar risken för plågsamma komplikationer, skriver artikelförfattarna.

Insulinpumparnas effektivitet och flexibilitet innebär en förbättring som i förlängningen minskar risken för plågsamma komplikationer, skriver artikelförfattarna.

Insulinpumparna ska fortsatt vara avgiftsfria för patienten, oavsett vilken myndighet som kommer att ha ansvar för dem. Vården av diabetiker får aldrig bli en plånboksfråga, skriver flera politiker från Folkpartiet.

För tusentals diabetiker har en insulinpump blivit en omistlig del av vardagen, som på ett smart och smidigt sätt förser dem med deras livsviktiga medicin.

En insulinpump ger patienten kontroll och möjlighet att anpassa medicineringen, vilket ökar såväl livskvaliteten som den medicinska kvaliteten. Nu sprider sig oron bland Sveriges diabetiker och deras anhöriga, efter ett förslag att ta bort insulinpumparna ur läkemedelsförmånen.

Kommer diabetiker nu själva få betala de tiotusentals kronor som en pump kostar? Kommer diabetesvården bli en plånboksfråga?

Svaret på den frågan måste vara ett tydligt nej. Tyvärr har tydligheten i budskapet inte varit tillräcklig. Diabetikernas och deras anhörigas och vänners oro måste tas på allvar.

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket utreder om pumparna inte som idag ska räknas som en ”förbrukningsartikel” och ska fatta beslut 2013. I så fall flyttas ansvaret över på landstingen. Frågan är då om det blir landstingens varierande ekonomi som kommer avgöra om diabetiker i fortsättningen kommer att få sina pumpar?

Återigen måste svaret bli ett tydligt nej. Men då krävs att alla landsting tar sitt ansvar. Det kommer vi i Folkpartiet att bevaka.

Därför vill vi att de nationella riktlinjerna för diabetesvården, som utfärdas av Socialstyrelsen, kompletteras med nationella rekommendationer om att insulinpumparna ska vara avgiftsfria för patienten. De som behöver en pump ska också få det, liksom de ska få den övriga vård som de har behov av.

Besparingar på insulinpumpar vore en väldigt kortsiktig åtgärd. Pumparnas effektivitet och flexibilitet innebär en förbättrad insulinbehandling som i förlängningen minskar risken för plågsamma – och betydligt mer kostsamma – komplikationer som fotamputationer, ögon- och njurproblem.

För en bättre vård – och ännu mer för diabetikernas och andra patienters förtroende för vården – måste denna förändring skötas rätt och med öppenhet. Det är viktigt att alla parter är tydliga med att det inte finns några som helst ambitioner att spara pengar genom minskad användning av insulinpumpar eller liknande hjälpmedel, försämrad kvalitet eller valfrihet. Tvärtom ska resurserna användas effektivare vilket kan ge mer vård och pumpar åt fler.

Insulinpumparna ger många diabetiker ökad frihet. Landstingen bör också inom ramen för sina upphandlingar ta på sig ansvaret för en ökad valfrihet; olika diabetiker har olika behov och förutsättningar och det bör i varje landsting finnas flera modeller av insulinpumpar att välja på. Målet på sikt måste vara att införa vårdval, med fritt val mellan ett antal auktoriserade hjälpmedel av detta slag.

Ekonomiskt är det naturligtvis självklart att pengarna ska följa med till landstingen om de övertar ansvaret för insulinpumparna. Att formellt flytta över insulinpumparna ur läkemedelsförmånen handlar inte om att göra besparingar eller försämringar för patienterna. Det måste därför säkerställas att landstingen får täckning för sitt ökade ansvarsområde för tidigare ”förbrukningsartiklar” som blir hjälpmedel. Diabetikernas insulinpumpar, smärtpumpar och andra smarta verktyg får inte bli en plånboksfråga – för vare sig privatpersonerna eller landstingen.

BIRGITTA RYDBERG (FP)
sjukvårdslandstingsråd Stockholms län

BARBRO WESTERHOLM (FP)
riksdagsledamot, socialpolitisk talesperson

GILBERT TRIBO (FP)
regionråd Skåne

Läs debattinlägg på nedan www eller klicka nederst på ”länk”

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/insulinpumpar-ska-inte-bli-en-planboksfraga_6418448.svd

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-08-28|

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp