Arkiv alla nyheter

Dagens Medicin har utsett år 2012 tio viktigaste forskningsnyher – och de tre största ”flopparna”. Se listan på det som berör diabetes.

1. Fetmakirurgi:
Diabetes försvann efter gastric bypass

Fetmakirurger har i flera år pratat om att magsäcksoperation kan bota typ 2-diabetes. I april publicerades resultat i New England Journal of Medicine som påtagligt stärker den bilden. skriver Dagens Medicin.

Det var italienska och amerikanska forskare som i två randomiserade studier visade att typ 2-diabetes försvann hos 75 respektive 42 procent av patienterna som opererades med gastric bypass, jämfört med 0 procent i kontrollgrupperna som fick medicinsk behandling. Visserligen var studierna ganska små och uppföljningen bara två respektive ett år. Men längre uppföljning i en stor observationsstudie pekar på att upp till hälften av patienterna är av med sin diabetes fem år efter operationen.

Under året har det också kommit nya rön från den svenska SOS-studien som pekar på att fetmakirurgi förebygger hjärtsjuklighet och framför allt nyinsjuknande i diabetes. Och på sistone har flera studier av intensifierad behandling med läkemedel eller livsstilsinsatser haft svårt att visa positiva resultat. Sammantaget gör detta att fetmakirurgi mot diabetes stärkt sin roll i behandlingen av diabetes. Studierna i New England Journal of Medicin toppar därför Dagens Medicins lista över årets forskningsnyheter.

Fetmakirurgen och forskaren Torsten Olbers vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tycker att platsen är förtjänad.

– Det var grand slam för fetmakirurgi, enligt de här två studierna. Budskapet är att kirurgi kan övervägas tidigare än vad som ofta är fallet i dag. Detta har man också under året tagit fasta på i nya uppdaterade internationella riktlinjer, säger han.

Samtidigt manar Torsten Olbers till ödmjukhet.

– Kanske har vi kirurger tidigare slagit oss på bröstet och sagt att ”skicka patienterna till oss så blir de kvitt sin diabetes”. Men vägen framåt är samarbete mellan kirurger och medicinare. Det handlar om hur vi ska ta reda på vilka patienter som bäst passar för kirurgi och vilka som bäst passar för enbart medicinsk behandling, säger han.

Torsten Olbers får medhåll av Mona Landin Olsson, som är professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund samt ordförande i Svensk förening för diabetologi.

– De här studierna är viktiga och publik­friande nyheter som stärker kirurgins plats vid diabetes. Men kirurgi får inte bli en allena­rådande metod. Inte minst finns det biverkningar, som att en del patienterna mår väldigt dåligt efter att de ätit, säger hon, enligt Dagens Medicin

New England Journal of Medicine  2012; 366: 1567–1576, 1577–1585

 

Och här är de tre största flopparna

1. Ändrad livsstil skyddade inte hjärtat
Look ahead, den största och mest ambitiösa studien av intensiv livvsstilsintervention vid typ 2-diabetes, fick avbrytas, sedan ingen effekt sågs på deltagarnas hjärthälsa, jämfört med konventionella livsstilsråd.

 

Se hela listan VETENSKAP tio i topp 2012

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/arets-tio-viktigaste-forskningsnyheter/

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp