Arkiv alla nyheter

Inte smör, inte standardmjölk. Info inlägg dietist Gefvert

 

Varför jag väljer bort smör är inte bara för att det innehåller dubbelt så många kalorier, fem gånger mer transfett och 3-7 gånger mer mättat fett än lättmargarin. Smör innehåller tolv gånger mindre D-vitamin är margarin och Bregott. Ännu värre är kanske att den 3 %-iga standardmjölken inte innehåller D-vitamin alls. Den berikas inte som lätt-, mellan- och minimjölk.

D-vitamin bildas inte här i Norden i dagsljus under vinterhalvåret i kroppen (utom på ev solsemester). Fet fisk är det absolut rikaste källan till D-vitamin, men berikad mjölk, naturell lätt- och mellanfil, margarin (även flytande) och Bregott, ger också tillskott. Ägg och kyckling ger också D-vitamin, men för övrigt är det dåligt med D-vitamin i andra livsmedel. Under vinterhalvåret är det svårt att nå upp till rekommenderat D-vitaminintag och ännu svårare är det om man väljer smör och 3 %-iga mejerier. Fruktyoghurt brukar heller inte ge något D-vitamin; inte heller olja.

De tillsatser som finns i lättmargarin skulle kanske också kunna kallas naturliga? De finns naturligt i naturen. För övrigt kan man inte sätta likhetstecken mellan ”naturligt” och ”nyttigt”. Flugsvamp är naturligt, men vi äter det inte för det. Linfrö innehåller det naturliga giftet vätecyanid. Max 1-2 msk råa linfrön per dag rekommenderas, helst hela frön. 

Ylva Gefvert
Leg dietist

Skövde

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp