Arkiv alla nyheter

TLV, Omnipod och förvaltningsdomstolen. Ingen förbrukningsartikel.

Press release från TLV 
insulinpump Omnipod som förbrukningsartikel
 

2012-10-15 (nedan är citat)
Förvaltningsrätten går på TLV:s linje angående insulinpump


TLV:s bedömning om vad som är en förbrukningsartikel står sig i förvaltningsrätten. I domen gällande den slanglösa insulinpumpen My Life Omnipod konstaterar förvaltningsrätten att produktens handenhet har en för lång livslängd för att kunna anses vara en förbrukningsartikel.

Den 8 april 2011 beslutade vi att produkten My Life Omnipod handenhet inte ska vara subventionerad och ingå i förmånssystemet. Beslutet togs mot bakgrund av att vi inte tycker att den är en förbrukningsartikel vilket företaget överklagade till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten konstaterar att My Life Omnipod handenhet har en garantitid på fyra år. Även om 30 till 40 procent av insulinpumpar byts ut innan garantitiden har gått ut så är den angivna tidslängden för lång för att det ska kunna anses vara en förbrukningsartikel. Mot denna bakgrund avslog förvaltningsrätten företagets överklagande. Förvaltningsrättens dom kom den 12 oktober 2012.

___________________________________________

 

Läs förvaltningsrättens dom i sin helhet, pdf, 12 sidor

utan lösenord på, i höger spalt nedtill, klickbart

http://www.tlv.se/beslut/beslut-forbrukningsartiklar/overklagade-beslut/pagaende/mylife-omnipod-overklagat-till-forvaltningsratten/

___________________________________________

 

Kommentar kring domen 

från DiabetologNytt 

jurist M.B.

Det är inte lätt för ett företag inom insulinpump-branschen just nu i Sverige. TLV gör allt som står i sin makt för att förhindra att nya insulinpumpar kommer in på marknaden med subvention som förbrukningsartikel.

1. ”Eftersom TLV inte har gjort någon omprövning av insulinpumparna inom förmånssystemet, vet myndigheten inte vilken av pumparna som är mest kostnadseffektiv”, skriver TLV i sin inlaga. ”TLV utgår därför att det är den billigaste, i brist på bättre kunskap”, i detta fall jämför TLV med den allra enklaste insulinpumpen på marknaden.

2. TLV vidhåller som tidigare att elektroniska produkter kan användas år efter år utan att förslitas – en helt sagolik världsbild, en önskans värld. TLVs handläggare skulle passa in som försäljare i en nystartad elektronikkedja – och där som försäljare kunna lura köpare genom att deklarera att just deras elektroniska utrustning har livslång hållbarhet, ”lifelong existence”, försämras inte med tiden. ALLA elektroniska produkter har ett bäst före datum – det vet köparen. 

TLV skriver i sitt utlåtande; ”Detta sammantaget med att produkten inte förslits något vid varje tillfälle, gör att TLV vidhåller sin uppfattning att produkten inte är att betrakta som en förbrukningsartikel i förmånslagens mening”. 

Förvaltningsdomstolen går emot TLV. De skriver, att TLV har motiverat sitt beslut att Omnipod inte är att betrakta som förbrukningsartikel med att produkten inte försämras vid användning. ”Kammarrätten i Stockholm har dock nyligen i ett avgörande (se Kammarrätten i Stockholms dom den 23 augusti 2012 i mål nr 7562-11) funnit att sådana krav är alltför oprecisa för att kunna användas som kriterier för vad som ska kunna utgöra en förbrukningsartikel.” 

Sedan fortsätter Förvaltningsdomstolen; ”När det gäller elektroniska produkter torde det dessutom enligt Kammarrätten stå klart att det alltid sker en viss försämring vid användning och att sådana produkter aldrig har evig livslängd.”

3. TLV skriver också i sin inlaga; ”Att det redan finns produkter i förmånssystemet, som möjligen inte borde finnas där, utgör inte grund för att bevilja liknande produkter subvention”.

Företrädare för en region besökte nyligen TLV för att få information och försöka förstå hur TLV resonerade då det gällde vissa hjälpmedelsfrågor. De rapporterade efteråt att TLV i dessa frågor verkar arbeta på ett sätt som gör att besökaren känner att det TLV sysslar med nu är något de gör enbart för att sysselsätta sig själv, för att helt enkelt kunna ha något att göra. Skattemedel används. Detta är en allvarlig kritik mot en myndighet.

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp