Arkiv alla nyheter

PROM (Patient Reported Outcome Measures) inom Nationella Kvalitetsregister. Sveriges Kommuner och Landsting

Registercentrum i Västra Götaland
RC VGR har i uppdrag av Sveriges Kommuner och landsting (SKL) att utgöra en nationell resurs avseende PROM (Patient Reported Outcome Measures) inom Nationella Kvalitetsregister.

På Registercentrum VGR finns det övergripande registerkompetens avseende hur PROM kan implementeras och användas i kvalitetsregister. Hos oss arbetar statistiker och projektledare som driver projekt som syftar till att inkludera, utvärdera och utveckla PROM. I projekten deltar bl a registerhållare med stor erfarenhet av PROM.
Vi har också expertis inom mätlära (ex.v. Item Response Theory ) samt inom PROM för kvalitetsförbättrande åtgärder i verksamheter.

Vilka faktorer påverkar utfallet av PROM?
Det är viktigt att förstå vad som påverkar utfallet av PROM och andra sjukvårdsrapporterade mått. Registercentrum VGR har upprättat en samkörningsrutin med Statistiska Centralbyrån och Socialstyrelsen som gör det möjligt att kunna påvisa hur socioekonomiska- och komorbiditetsfaktorer påverkar utfallet av PROM,

System som hjälpmedel
– Ett logistiskt system som via det aktuella registret kan påtala för varje enhet när det är dags för PROM-utskick i ett decentraliserat datafångstsystem (gäller i första hand interventionsregister)
– En IT-plattform med pekskärms- och Internetapplikation för insamlande av PROM-data används. För närvarande finns denna för EQ5D men planer finns att utvidga plattformen även till andra PROM-instrument.

Nätverk för PROM
Tillsammans med andra PROM-centra deltar RC VGR i ett nätverk där aktuella frågor som rör PROM diskuteras och behov av utveckling av bl a PROM-instrument identifieras.
www.promcenter.se
www.eyenetsweden.se

Registercentrum i Västra Götaland ger råd
Hos oss kan registerintressenter diskutera vilka instrument som kan vara lämpliga för att mäta patientrapporterade utfallsmått som hälsorelaterad livskvalitet med såväl sjukdomsspecifika som generiska instrument. Beroende på patientgrupp och registertyp föreligger olika förutsättningar vid val av instrument.

Från SKL

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp