Arkiv alla nyheter

Innan kunde jag ÖVERLEVA – nu kan jag LEVA. Patient med insulinpump och CGM

Klokt att investera i bra hjälpmedel

Jag har diabets och har en insulinpump.

För några veckor sedan fick jag en liten apparat som sitter i huden med en slang på magen och som sänder kontinuerligt glukosvärden, en kontinuerlig glukosmätare, CGM. Detta är ett relativt dyrt hjälpmedel, på kort sikt. Men på lång sikt är det billigt.

Varför? Jo, i sto​rt sett kan man säga att innan insulinpumpen hade jag hjälpmedel för att ÖVERLEVA. Med insulinpump och CGM kan jag LEVA!

Tack vare att man hela tiden ser vilket blodsockervärde man har och vart det är på väg, vågar man och kan hålla ett normalt lägre blodsockervärde jämfört med tidigare. Detta ger mindre diabeteskomplikationer. Detta är också en enorm besparing för sjukvården.

Med insulinpumpens hjälp kan man hastigt ändra insulintillförseln genom att höjning respektive sänkning av insulindosen – om man behöver vara i stillhet, skynda sig, eller helt plötsligt ta en längre eller kortare promenad eller annat som friska gör hela tiden utan att behöva tänka. För oss innebär det oförutsägbara, snabba växlingar mellan högt och lågt blodsocker, att man blir enormt trött – man måste hela tiden balansera på lagom-tråden.

Om jag hade haft en insulinpump och glukossensor under alla de 40 år jag haft diabetes typ 1, då hade jag troligtvis kunnat arbeta fullt ut plus haft en fritid med resor och annat som friska gör. Antagligen hade inte haft flera av mina följdsjukdomar.

Däför vill jag uppmana alla politiker och landsting, beslutsfattare nationellt och regionalt, att tänka långsiktigt. Dyrare hjälpmedel kan ge enorma besparingar för samhället – och individen! 

Patient med typ 1 diabetes

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp