Arkiv alla nyheter

Medellivslängden fortsätter att öka i Sverige. Kvinnor 83,5 år. Män 79,4 år SCB

 

Medellivslängden fortsätter att öka i Sverige. Förra året var den 83,5 år för kvinnorna och 79,4 år för männen, en ökning med 1,5 respektive 2 år den senaste tioårsperioden.

Orsaken är som tidigare att dödligheten fortsätter att minska, vilket är särskilt märkbart för männen.

– Trenden har varit väldigt stabil de senaste 30 åren. Medellivslängden ökar stadigt, och den ökar något mer för männen, säger Örjan Hemström, demograf på Statistiska centralbyrån (SCB), om de nya siffrorna.

– Skillnaden mellan män och kvinnor kommer att fortsätta minska även framöver. Men om den kommer att suddas ut helt är väl mer tveksamt.

Den minskade dödligheten är extra påtaglig bland dem som är över 65 år. Viktigaste orsaken är att hjärt-kärlsjukdomar inte drabbar lika hårt som tidigare.

En avgörande faktor är utbildningsnivån. SCB har beräknat den återstående medellivslängden vid 30 års ålder och funnit att personer som gått på universitet eller högskola kommer att leva drygt 5 år längre än de som hoppat av efter grundskolan.

Svenskarna lever långa liv jämfört med andra européer. Men vi ligger inte högst. Bland kvinnorna toppar fransyskorna (85 år), bland männen schweizarna (79,9 år).

Skäms inte för att du är människa,
Var stolt
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall

Tomas Tranströmer. Nobelpristagare 2011


Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt

Publicerad: |2011-10-22|

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp