Jag bekämpade sprutan

[ Läs eventuella Repliker på detta inlägg ] [ Skicka Replik på detta inlägg ] [ Diskussionsforum ]

INSÄNT AV Stig-åke Vestberg DEN 26 :e FEBRUARI, 1998 vid 21 - tiden

Jag drabbades i somras av diagnosen diabetes Typ 2. Jag har sannolikt haft denna åkomma i ett antal år smygande men juni-97 blev jag väldigt sjuk på semester i polen. Där fick läkarna som jag ansåg vara skickliga sätta in akut dropp och insulin mm. Jag fick lova att uppsöka läkar hjälp direkt vid hemkomsten till Sverige. Här hemma tog diabetestemet vid Universitets sjukhuset i Linköping hand om mig och ändrade mina insulin intag till måltidsinsulin ( Actrapid) samt natt ( Insulatard ). I början var doserna ganska höga men jag gav mig sjutton på att jag skulle bli frisk och slippa allt vad insulin heter. Det har varit den tuffaste utmaningen och kampen i mitt liv.
aug-97 låg HbA1c på ca 15 mmol, okt- 97 ca 8 mmol,dec - 97 ca 5,0 mmol och i jan-98 4,3 mmol. I början av feb-98 slutade jag helt med insulin och kroppen klarar nu sig helt själv,jag kollar naturligtvis mitt blodsocker lika ofta som vanligt för att vara på den säkra sidan speciellt om jag skulle bli förkyld eller någon infektion i kroppen. då kan det hända att jag får ta en liten dos för att hjälpa till.
Mitt tillvägagångs sätt för att bekämpa denna sjukdom har varit följande:

Jag har läst allt om diabetes som jag har kommit över följt med allt på dibetologsnytts sidor, frågat när jag inte har förstått samt insupit tips av kunniga.
Jag tycker att alla jag har varit i kontakt med har varit utomordentligt bussiga och snälla, jag vet att jag i min iver kanske varit lite besvärlig med mina frågor i bland men jag tycker att alla har varit förstånde och tjänstvilliga.

Jag ändrade min kost radikalt slutade med fett och sötsaker. Jag vet att somliga tycker att kosten inte spelar så stor roll bara att man tänker på att äta lite mindre det anser jag vara fel. Jag började dagen med fiberhavregryns gröt med lite keso och några skivor hårt bröd. Lunch grönsaker av alla sorter kokta korngryn eller själv kokta vita bönor,kokt torsk,kokt kyckling,kokt kalkon.frukt, mager skinka mm. Kvälls mat hårt bröd, frukt,råris,keso,grönsaker,fibrer,sojamjölk.Slutade med smör,margarin,potatis,såser,sötsaker,mjuktbröd,mjölk,glass mm.

Efter tips skaffade jag mig en testcyckel och trampar ca 100 mil per mån. I början var detta fruktansvärt tråkigt, men efter hand går det lättare speciellt när man når resultat. Jag har en frukost tv framför cykeln och i regel delar jag upp cykel turerna i potioner efter mitt dagliga arbete mest cyklar jag naturligtvis på kvällen. Numera kan jag titta på Aktuellt eller en långfilm och tänker inte alls på att jag cyklar under tiden. på en timme kommer jag ungefär 3 mil åtminstonde på trippmätaren.Jag har på detta sätt också minskat vikten från som mest 117 kg till nu läget 84 kg. (Skall ned till 80-82 kg bmi runt 23-24).

Allt detta ihop har naturligtvis hjälpt mig att bli frisk och fri från insulinet som + värde har jag också fått en oerhörd kondition blivit mycket piggare och jag tror att jag har fått ett annat sätt att se på livet i stort.
I mitt fall ser jag inte sjukdommen som en katastrof utan snarare som något gott hur konstigt det än kan låta. Om jag inte fått diagnosen diabetes hade jag sannolikt dragit på mig en snar hjärtinfarkt eller annan allvarlig sjukdom.

Jag skriver detta för jag tror att jag kan hjälpa andra som drabbats av diabetes Typ 2 och visa att det finns hopp och att allt inte är nattsvart. Det gäller att kämpa.

Jag vill tacka som ställt upp och hjälpt mig. Mitt Diabetesteam i Linköping, Diabetolognytt med Doc Stig Attvall samt min familj.

Har någon några synpunkter eller frågor så ställer jag gärna upp.

Hälsningar Stig - Åke Vestberg
REPLIKER:


SKICKA REPLIK PÅ DETTA INLÄGG
NAMN:
E-POST:
INLÄGGETS TITEL: Re: Jag bekämpade sprutan
INLÄGG:
LÄNK:
LÄNKNAMN:
BILD:


[ Läs eventuella Repliker på detta Inlägg ] [ Skicka Replik på detta inlägg ] [ Diskussionsforum ]