Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Redaktören har ordet

Senaste nytt inom diabetesvården Det händer mycket inom svensk diabetologi. DiabetologNytt ger Dig senaste nytt. Daglig uppdatering finns dessutom på www.dagensdiabetes.se - eller gå in på www.diabetolognytt.com och klicka på "Senaste Nytt Diabetes Update". Här kan Du överst också klicka på "Prenumerera på Nyhetsbrev", ange Din mailadress så får Du Nyhetsbrev automatiskt med de stora nyheterna 1 gång per månad.

Ögondiabetes
Svensk Förening för Diabetologi (SFD) har under 2007 haft som tema "Ögondiabetes". SFD driver visionen om en 0-vision, ingen patient med diabetes ska behöva bli blind. Som framgår av en rapport från ett möte med ögondiabetesföreträdare i juni, så kommer kvalitetsarbetet inom ögondiabetesvården än mer förstärkas. Vi kommer också framöver att få exakta uppgifter om antalet individer som blir nyblinda per år. Detta är egentligen en självklarhet, på samma sätt som vi vet hur många som behöver dialys eller njurtransplantation per år, lokalt, regionalt och nationellt. Ett stort tack till Ingrid Johansson, ögondiabetesläkare i Örebro, för det arbete som lagts ned fram till nu. Ett nätverk med ögondiabetesläkare har också skapats i Sverige.

SFD 20 år
Vi inom profession behöver ibland se tillbaka på den enorma utveckling som skett under åren. Jan Östman, tidig ordförande för SFD, ger i sin fina artikel oss detta perspektiv på svensk diabetologi.

Icke-farmakologisk behandling
Fysisk aktivitet vid typ 2 diabetes diskuterar Mats Börjesson, en av initiativtagarna och aktörerna inom FYSS, det nationella arbetet med fysisk aktivitet vid olika sjukdomar, www.fyss.se. Vid varje möte med våra patienter är det viktigt att utnyttja möjligheten att diskutera fysisk aktivitet. Mats Börjessons artikel kommer att göra oss ännu mer motiverade under höstens arbete och 2008.

Rökslut
2006 hade SFD som tema "Rökslut vid diabetes" - man kan inte röka med diabetes, en 0-vision även här. Siffrorna från www.ndr.nu 2007 visar att vi, i samverkan med övrigt nationellt folkhälsoarbete, har fått ner dessa siffror till 15%. På vissa diabetesmottagningar och vårdcentraler i Sverige röker endast 5-7% av patienterna, just genom en strukturerad mottagning med fokus på rökslut. Jämför vi med våra grannländer, Danmark, och Norge, så är siffran där 30-40% rökare. Vi har lyckats mycket bra i Sverige - vi har nog lägsta siffran rökare i världen!

EASD
Ett stort tack till Anders Frid, Malmö, som från EASD 18-21 sept på webben gav oss varje kväll det senaste från det europeiska diabetesmötet i Amsterdam. Hans självständiga reflektioner och kommentarer bygger på 25 års erfarenhet som diabetolog. Det är 12:e gången Anders nu rapporterar för DiabetologNytt. Du kan nu läsa årets rapporter i detta nummer.

Kontakta DiabetologNytt
Hör gärna av Dig och rapportera något från Din mottagning eller Din forskning och utveckling, Din region eller annat Du vill bidraga med. Föreslå gärna lämplig författare eller kollega - eller ge artikeluppslag till nästa nummer.

Önskar Dig en riktigt bra höst och vinter 2007!

Stig Attvall
Redaktör DiabetologNytt

stig.attvall@medicine.gu.se

|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com