Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Recension av boken: Mirakelhjärtat

Recension av ”Mirakelhjärtat; Förebygga, behandla och bota hjärtproblem med hjälp av den rätta maten och de kosttillskott som verkligen fungerar”, Forums förlag 2000. Författare är Jean Carper, medicinsk journalist som tidigare bl.a. gett ut ”Mat är bästa medicinen”.

Om konsten att i vårens ljuva tid undvika och SMÄRTA genom att vara alerta och... just det, hålla oss SMÄRTA handlar denna bok.


(I sanningens namn skall dock påpekas att förf. inte pratar om viktnedgång annat än i mindre avsnitt...)
Boken är uppbyggd av två delar där den första handlar om att förebygga hjärtsjukdom genom nyttiga födoämnen och den andra om att besegra hjärtsjukdom, d.v.s. hur man kan undvika upprepning av t.ex. infarkt genom rätt kosttillskott, vitaminer och mineraler och vilken mat som innehåller dessa nyttigheter.


Detta är en lättläst och trevlig, innehållsrik bok, journalistiskt slagkraftig. Det som slår mig som lekman är hur oerhört pedagogiskt den är uppbyggd. I varje kapitel redovisas på enkelt, men inte förolämpande enkelt, språk vetenskapliga undersökningar. Hon tar även upp motsägelsefulla forskningsrapporter. Efter varje avsnitt hjälper hon läsaren att dra slutsatser av det skrivna. Samma kost tas upp från olika synvinklar i de olika kapitlen, vilket har klara inlärningssyften med ”repetition som all kunskaps moder” - möjligtvis blir det lite tjatigt om man sträckläser boken?
Mycket kritik har de senaste åren riktats mot att medicinska slutsatser som utgått från studier av män även extrapolerats till att gälla kvinnor. Därför är det mycket tilltalande att i så gott som samtliga kapitel finns redovisat undersökningar gjorda på män resp. gjorda på kvinnor. Ett litet ex.: Hon propagerar, utifrån forskningsresultat, för måttfullt rödvinsdrickande och konkretiserar det måttfulla med ett glas/kväll för kvinna, två glas för män. Hon hänför då inte detta till kroppsstorlek utan till den lilla, men dock existerande ökade risk för bröstcancer vid större konsumtion än så.


Stor omsorg läggs på att redovisa för läsaren betydelsen av förhållandet mellan det nyttiga HDL-kolesterolet och det skadliga LDL-kolesterolet, för att övertyga om betydelsen av fet fisk, avocado, olivolja etc. Återkommande redovisas att extremt fettsnålt inte alltid är bäst – vilket inte betyder att hon inte också tar upp betydelsen av att reducera sin vikt för att sänka kolesterolet. Därav den lilla ingressen...


Diskussion också om det finns risker med för lågt kolesterol!
Som lekman var en del rapporter lite överraskande; som att vitaminer i piller var mera effektiva genom att de var lättare för kroppen att ta upp, att kaffe inte redovisades ha blodtryckshöjande effekt liksom den ökade faran för hjärtinfarkt efter överhoppad frukost! Boken rymmer inte bara näringslära utan författaren ger också många små praktiska råd, utan att jag upplever henne som beskäftig, vad man kan tänka på vid inköp och tillagning av de redovisade nytto-varorna. Jag kände lockelse dels till ”medelhavsmenyerna” och dels till att ”äta på traditionellt japanskt vis” .


Boken avslutas med en bilaga med listor på mat som är rik på betakaroten, mat som är rik på kalcium, etc., etc.


Efter att ha läst boken tror jag mig göra en god förebyggande insats om jag bjuder mina kära på ett glas champagne, kanske med morotsstavar till, som entré, avocado med citron och räkor som förrätt, lax och tomat med oliver, lök och vitlök till huvudrätt och fruktsallad med nötter till dessert... läckert i vårsolens glans!


Detta är m.a.o. en bok jag varmt kan rekommendera till alla med intresse av nutrition. Den är ett gott exempel på hur man kan föra fram detta nyttobudskap på ett på en gång enkelt och samtidigt förtroendeingivande sätt.

Ylva Öman psykolog


 

 


[Innehåll] [Redaktören] [Ordföranden] [Sett & Hört] [Aktuell Info] [Redaktionen] [Arkivet] [Länkar] [Diskussionsforum] [Diabetes Update]
Till Förstasidan - Diabetolognytt.com