Medlemstidning för Svensk Förening för Diabetologi
Gå tillbaka

Diabetes i arresten

I Sverige råkar ibland personer med diabetes illa ut i arresten. En Falubo har JO-anmält polisen i Dalarna, då han som anhållen mötte föga förståelse för sin sjukdom.
I USA kan det gå riktigt illa när polisen inte ens tillåter fångar att själva ta sitt insulin. Detta har lett till att stora bötesbelopp dömts ut till drabbade intagna.

Beskrivning: Beskrivning: Macintosh HD:Users:par:Desktop:DN 1-2 2013 Till Frank:nr 18 Diabetes i arresten:jail.jpg

”Låt honom dö”
En jury i Brooklyn, New York, dömde staden att betala 17.5 miljoner dollar till en man med diabetes, misstänkt för narkotikabrott. Han drabbades av hjärnskador efter att ha varit utan sin medicin medan han satt fängslad i drygt två dygn. Staden har överklagat domen.

Jose Vargas greps för ett mindre narkotikabrott i Brooklyn, New York, i september 2006. Han låstes in i en cell utan sitt insulin i nära 60 timmar. Som en följd av detta fick han invalidiserande hjärnskador.
Vargas drabbades av upprepade kramper och låg i koma i åtta dagar. Han sitter numera i rullstol och bor på en institution. Genom sin advokat stämde han stadens polis och nu har en jury dömt New York till böter på 17.5 miljoner dollar.

Till sitt försvar säger polisen att man inte förstod att Vargas hade typ 1-diabetes. Ett formulär fylldes i där det stod att han kunde behandla sin sin diabetes via kosten. Advokaten undrar varför någon med typ 1-diabetes skulle påstå något sådant.

Lagt upp benet
En genomgång som tidningen New York Daily News gjorde i somras av nära ett dussin liknande domar fann att summor i ett spann mellan 35 000 och 150 000 dollar dömts ut i ersättning till personer med diabetes. Ett fall gällde en man som lagt upp benet på ett säte i tunnelbanan för att ta sitt insulin. En annan man, Trevor Lawson, hade gripits och förts till 71:a polisdistriktet för att han inte hade betalat en färdbiljett. Eftersom poliserna avvisade hans mamma, som försökte överlämna insulin, kördes han till akuten två gånger med diabeteskoma.

– En intagen påpekade att jag var illa däran och en polis sa ´låt honom dö´, minns Lawson.
Han stämmer staden på 20 miljoner dollar för att den nekat honom sin livsnödvändiga medicin.
Mamman till en fjortonåring avvisades från en polisstation i stadsdelen Queens. Hennes dotter behövde sitt insulin efter att ha gripits tillsammans med ett gäng ungdomar i samband med ett party. Först många timmar senare fick hon insulinet efter att ha förts till ett ungdomsfängelse och mådde då riktigt dåligt.

Utpressning
Polisen i New York använder utpressning mot personer som behöver behandling mot olika sjukdomar för att få dem dit de vill, enligt advokaten Gabriel Harvis, som företräder en kvinna med diabetes. Hon arresterades för olaga intrång. Enligt advokaten hade hon kräkts och var förvirrad samt hindrats att gå på toa i över sex timmar trots att bristen på insulin orsakar ett ökat behov av detta.
Och bötesstraffen på grund av stämningarna blir allt fler.

Faktaruta:

Självmedicinering förbjuden
När personer med diabetes arresteras förlorar de inte bara friheten utan också sina mediciner.
En talesman för New Yorkpolisen säger i ett uttalande att det är förbjudet för fångar att självmedicinera och att de som kräver sådan tillsyn förs till sjukhus. Bakgrunden är att poliser inte kan avgöra vad ett piller eller injektionsvätska innehåller, även om den gripnes namn står på etiketten.
Men åtskilliga jurister som har lämnat in stämningsansökningar på uppdrag av personer med diabetes säger att poliser inte är så intresserade av att avbryta arresteringen för att ta fången till sjukhus.
Ambulanssjukvårdare kan kallas till en polisstation för att mäta en gripen persons blodsocker men får inte ge insulin.
Röster höjs nu för att ändra reglerna för självmedicinering i arresten.

 

Häktad JO-anmäler polisen

JO har beslutat att utreda vad som hände när en häktad man med diabetes satt inlåst i tre dygn.

Nils Ohlsson greps av polisen i Borlänge i somras och skulle få tillbringa tre dagar i arresten.
När han sa att han hade diabetes och behövde sitt insulin fick han veta att det inte fanns tillgängligt där.
Nils instruerade då poliserna att åka hem till honom för att hämta utrustningen. Vid återkomsten fanns bara en av två insulinsorter med, endast en kanyl och ingen blodsockermätare.
Han fick då svaret att de inte hade hittat resten och att han skulle vara glad för att han fått något alls.
Efter tre dagar kom han till häktet där en mätare fanns, men blodsocker hade då passerat gränsen för det mätbara.
För att inte riskera ett alltför högt blodsocker struntade han tidvis i att äta under vistelsen i arresten.
Nils Ohlsson anmäler Polismyndigheten Dalarna till Justitieombudsmannen (JO) för att han hållits inlåst i tre dygn utan tillgång till sitt insulin och sina hjälpmedel.
I det PM som Dalapolisen skrivit på begäran av JO för att förklara vad som hände sägs att polisen hämtat de saker som Ohlsson begärt och att han också fått och accepterat dem.
Däremot fanns inga omhändertagandeblad på Nils Ohlsson, något som alltid ska upprättas. Orsaken till detta är okänd.
JO har beslutat att inleda en utredning i ärendet och har därför bett polisen yttra sig igen över vad som påstås i anmälan senast den 21 december.

Texter: Ann-Sofi Lindberg

Artikeln är publicerad med tillstånd av författaren och tidskriften Diabetes



|Upp|


Till Förstasidan - Diabetolognytt.com